АктуалноГласовеМненияНовиниПод ножа

Предстоящата сесия на Местния парламент – показно как се продава като за последно

Терен в Западен, отреден за образование, се продава за свободно застрояване

Ако общината не наложи мораториум върху сделките с разпродажба на имущество до края на мандата, ВМРО ще сезира Бойко Борисов и Етичната комисия на ГЕРБ

Таня Грозданова

На ново 20 в точка 10 от предстоящата сесия на Общински съвет – Пловдив, чието прелюбопитно съдържание започнахме да ви разкриваме във вторник с отказа на Чистота да върти социалния бизнес с тоалетните в града, акцентираха днес от централата на ВМРО под тепетата.

 

На тези два документа виждате нов вид дежавю (бел.авт.: от френски – „вече видяно”).

То обаче е иновативно само по себе си. Съкратено е на половина, но разликата е почти никаква. Първият документ е от преди близо година – от юни 2018-а, а вторият е въпросното проектопредложение за „Вземане на решение за допълване на Годишната програма на община Пловдив за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост. Вносител: инж. Иван Тотев – Кмет на община Пловдив“. Последното е с размер на  15 листа с разнообразни имотни еквилибристики, коя от коя по-любопитни и трябва да бъде разгледано утре в Об С.

През лятото на миналата година съветниците са гледали предложение на зам.-кмета Димитър Кацарски (припомняме, че той бе отстранен от длъжност преди седмица), в което са подготвили за продажба  парцел от близо 10 дка на ул. „Кръстъо Раковски“ в квартал „Отдих и култура“ в район „Западен“. Теренът, според действащия тогава ПУП е отреден за „Образование“, което означава за изграждане на детска градина или на училище. След отпор на опозицията тогава кметът Тотев оттегли от сесията въпросното предложение.

„Може би всички сме си мислили, че тогава това е правилна стъпка и общината ще може да го ползва по предназначение, да изгради нещо… Интересно е че през тази година време явно администрацията не е спяла, тя е работила. Работила е активно.

Със Заповед от 30.01.2019-а година има промяна в ПУП-а, и тя явно е разделила този терен.  Какво се случва към днешна дата? Второто предложение е подписано от Иван Тотев и касае абсолютното същия терен, но този път площта, която се продава е намалена наполовина 5 дка. Зачитам:„съгласно действащият ПУП, УПИ 7, училище от кв.11, по плана на жк „Отдих и култура“ в район „Западен“, Пловдив е одобрен със заповед № 190А153 /30.01.2019 и за него се предвижда ново свободно застрояване с параметри: височина до 15 метра, плътност 23%, кинт 0,7 и озеленяване 50%. Питам, това не е ли ачик, ачик подготвено за някой да си го вземе и да се построи нещо на хубаво  място, нека да ме обори?!“ – коментира Борислав Инчев.

В края на мандата подобен тип сделки са крайно недопустими, твърди са позицията си от ВМРО. Групата им общински съветници категорично няма да подкрепи предложението.

Нещо повече – воеводите обявиха, че ще искат своебразен мораторим върху всякакъв тип подобни сделки до края на мандата, особено когато се когато се касае за терени, отредени за образование и здравеопазване.

В последните 30 години на територията на Община Пловдив не е строено ново училище и беше редно общинската администрация да задели средства за едно в района, където и без това има недостиг на такива сгради, смятат от ВМРО.

Ние пък припомняме, че друг терен, който бе отреден за образование и на него щеше да се строи нова сграда за Образцова математическа гимназия в Пловдив, също се оказа с променен статут. В края на 2018-а година стана ясно, че Община Пловдив, съветници от всички групи в местния парламент и експерти от Министерството на образованието ще търсят подходящ терен за нова сграда на Математическата гимназия, след като се оказа, че предвиденият в миналото парцел зад SPS с времето е придобил статут на зелена зона, а е бил отреден за образование.

„Господа, не идва края на света, това е само краят на мандата!“, обърна се Борислав Инчев към управниците на града.

От ВМРО са категорични, че ако Об С гласува това предложение, те ще сезират Областния управител, ще пишат до Министерство на образованието, Парламентарната ресорна комисия, министър-председателя и лидера на ПП ГЕРБ.

За капак под точка № 18 в дневния ред на сесията е включено решение за продажбата на същи този терен.  Данъчната му оценка е приблизително 231 000 лева а пазарната – 1,276 млн.лв.

Преди една година за целия терен имаше инвестиционно намерение от собствениците на ЧУ“Класик.“

В дневния ред за предстоящата сесия на местния парламент има и още документи за разпореждане с общинска собственост – става дума за продажба на друг терен,който се намира на ул. „Велико Търново“ №7.

Очаквайте подробности.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина