АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Предрешени избори за нов ректор на ПУ, само един кандидат за поста

Професорът по ботаника Румен Младенов е единствената издигната кандидатура за поста

Дългогодишната традиция университетът да се ръководи от филолози ще бъде прекъсната утре

Дългогодишната традицията ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ да е филолог ще бъде прекъсната утре в предрешени избори на ръководството на ВУЗ-а. Общо събрание за избор на ректор и Академичен съвет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с мандат за следващите 4 години ще се проведе във вторник. Само един кандидат отива на „битка” за поста ректор. Единствената издигната кандидатура е тази на проф. д-р Румен Младенов, като наши източници от университета твърдят, че той е посочен за наследник от проф. Запрян Козлуджов, чийто мандат изтече през април.

В процедурата по избора ще вземат участие 353 делегати, които на практика нямат избор. Румен Младенов е преподавател по ботаника, систематика на растенията и микология в Пловдивския университет и по фармацевтична ботаника в Медицинския колеж и Медицинския университет. Изследванията му са в областта на алгологията, токсикологията и фитохимията. Има над 120 публикации в наши и международни списания. Автор е на три ръководства за упражнения по „Систематика на водорасли и гъби“, „Систематика на растения и гъби“, „Биологичен анализ и екологична оценка на типовете повърхностни води в България“, един учебник по „Фикология“ и на два учебника по „Фармацевтична ботаника“. Има 8-годишен опит като декан на Биологическия факултет. В продължение на четири години е бил зам.-декан и още толкова – ръководител на катедра

Привличане на чуждестранни студенти с програми на английски, пазарно ориентирани магистърски програми, ремонт на сградата на Химическия факултет и на спортна зала „Академик“. Това са част от акцентите в предизборната програма на кандидат-ректора на Пловдивския университет проф. Румен Манолов.

„Приемственост, надграждане, баланс и развитие“ е озаглавил предизборната си платформа кандидат-ректорът. Той заявява, че ако бъде избран, в началото на мандата ще предложи разработването на стратегически план за устойчиво развитие на университета. Обещава да не допуска негативни промени в материалния статус на преподавателите и служителите и се ангажира с ръст на работните заплати. Възможността за допълнителни доходи би било участието в образователни програми и предоставянето на външни услуги от университета.

В програмата си проф. Манолов залага благоустрояване на терена на бившата Жандармерия и модернизация на почивните бази в Ахтопол и Царево. Развитие на електронното обучение, привличане на специалисти от бизнеса като лектори и разширяване на преподавателската и студентската мобилност са акцентите от платформата в посока на учебната дейност. Що се отнася до анминистративно-управленската дейност, кандидат-ректорът смята да съхрани автономията на факултетите по отношение на образователна политика и финансиране, както и да създаде действащо настоятелство, което да бъде посредник между университета, управляващите и бизнес институциите.

В дневния ред на Общото събрание утре е включено обсъждане и приемане на отчета на Ректора проф. д-р Запрян Козлуджов за изминалия четиригодишен мандат, както и отчет на Контролния съвет към университета. Мандатът на Козлуджов изтече през април, но тъй като промените в Закона за висшето образование все още не са приети, Общото събрание ще трябва да гласува за следващ ректор. Идеята на МОН беше изборите да се проведат едновременно през декември във всички висши училища, в които изтичат мандатите на ректорите, за да могат новите да поемат управлението със старта на бюджетната 2020 година.

Общо 45 са членовете на Академичния съвет, който също ще се избира от делегатите. Ще бъде избран и нов състав на Контролния съвет към университета.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина