АктуалноКултураНовини

Пловдивският хор „Гаудеамус“ и Нюйоркският „Ню Амстердам Сингърс“ разкриха зашеметяващата акустика на Историческия музей под тепетата

Двата смесени хора изнесоха вълнуващ концерт пред препълнената зала „Съединение” в Деня на независимостта на Америка и Празника на Гарнизон Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

Соня Попова

„Ню Амстердам Сингърс” днес е известен като един от водещите аматьорски хорове в Ню Йорк. Под ръководството на своя диригент и музикален директор Клара Лонгстрет, той има вече 52 сезона на сцената. Американските изпълнители са на 17-ото си лятно турне, което преминава и през четири български града – Варна, Велико Търново, Пловдив и София. По странно или нарочно стечение на обстоятелствата концертът им в града под тепетата съвпадна с датата 4 юли, когато зад Океана чествата Деня на независимостта, а ние тук отбелязваме Празника на Гарнизон Пловдив.

Съвпадението даде възможност на мъжете и жените с пагони да се насладят на ангелогласния хор, докато чакаха да започне зарята на площад Съединение. Пред вратата на Регионалния исторически музей и във фоайето също се присъединяваха любопитни уши, тъй като едноименната зала не можа да събере желаещите да присъстват на конецрта.

И това е обяснимо защото пловдивският хор „Гаудеамус“, като своеобразни домакини излязоха първи на сцената и заедно с Нюйоркският „Ню Амстердам Сингърс“ разкриха зашеметяващата акустика на Историческия музей под тепетата – сградата, рожба на италианския архитект Пиетро Монатни, която е строена за Народно събрание на Източна Румелия.

Американците бяха впечатлени от българската история и култура, а публиката от техния талант и отдаденост на това, което творят.

Смесеният гостуващ хор изпълни избрана европейска и американска музика, както и фолклорни песни и спиричуъли. Хор „Ню Амстердам Сингърс” е акапелен и изпълнява широк спектър музика – от XVI-ти век до съвременна, включително създадена специално за тях.

Академичен смесен хор „Гаудеамус“, с директор Весела Гелева бе посрещнат топло от американските си колеги, които бурно ги аплодираха.

„Щастливи сме да бъдем в Пловдив. След завръщането си в Съединените щати ще разказваме впечатленията си за вашата древната история и за съвременната култура, представена чрез богатата хорова и танцова традиция,” споделиха хористите.

Двата смесени хора бяха аплодирани от група холандски туристи в Пловдив, които се насладиха на концерта докрай, избягвайки жегата между пешеходните турове в града под тепетата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина