АктуалноГласовеМненияНовини

Общинският съвет решава как да изглежда площад Централен

Няколко варианта са коментирани на широк Експертен съвет с участието на КАБ, САБ и граждани

Ще остойностим вариантите и ще ги представим на старейшините за финална санкция, обяви кметът

Обсъдени са опции за отпадането на идеята за метални перголи пред пощата и за премахването на едно от изкуствените езера в площадното пространство

Иво Дернев

Общинските съветници на Пловдив ще трябва да решат как да изглежда площад Централен след ремонта му и с какви настилки да бъде реализиран проекта по облагородяването му. На старейшините ще бъдат представени няколко варианти, които са били коментирани на провелия се в петък широк Експертен съвет с участието на КАБ, САБ и заинтересувани от темата граждански организации. На него е присъствал и Манол Пейков, който бе най-активен на състоялото се преди десет дни обществено обсъждане на идейната разработка на арх. Румяна Пройкова и екипа й.

„Има най-малко три решения, които са обсъждани близо два часа и половина в рамките на Експертния съвет, като всяко от тях има плюсове и минуси. Първото е да се изпълни проекта, както е бил възложен от общината, със настилка тип земелрок. Второто е било да се положи гранитна настилка в рамките на форума, който е приблизително 50 процента от площадното пространство. А третият вариант е бил 100 процента от настилките в проекта да бъдат гранит. Това, което общината е поела като ангажимент след него съвета е всички обсъждани варианти да бъдат остойностени и внесени в общински съвет за последна санкция от старейшините коя от опциите да бъде реализирана. В момента подготвяме цялата преписка с протоколите от общественото обсъждане, от експертния съвет, както и становищата на проектантския екип, за да ги предоставим на съветниците. А те ще вземат решение в каква посока да се върви с площад Централен. Важно е в рамките на месец то да бъде взето, тъй като доставката на настилките отнема по няколко месеца”, обясни днес кметът Иван Тотев. Той смята, че цялата документация по проекта може да бъде внесена в местния парламент още за следващата сесия на 12 ноември.

„Основните детайли в изказванията и на Експертния съвет касаят настилката. Но са поставяни и други въпроси, които имат пряко отношение към цената. Като например перболите към Централна поща, които са около 50 тона желязо и влияят на стойността. Едно от предложенията е перболите да отпаднат и да се запазят цветарниците, които да бъдат обновени, разбира се. Има предложения и едното от изкуствените езера да бъде премахнато, за да се отвори входът към Цар-Симеоновата градина. Имало е и коментари относно предложената от проектантите метална конструкция, която да е символичен вход към площада от Главната улица. Коментарите могат да доведат до намаляване на цената от едно перо и насочване на средства към настилки, например. Хубавото е, че няма разминаване относно това какво трябва да има в настилката. Нашето мнение е, че шаренията трябва да е малко, както и на всички, които са се изказали. Сигнирането също не се коментира”, разясни Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Пак добре, че не употребяват вече лъжливото наименование „форум“ когато говорят за МегданЦентрал, а учтиво казват „площад“. (Не че е площад де, все пак, безкрайно широко, разградено, скучно пространство, което хем ОПЛОЧВАМЕ отвреме навреме, хем много скъпо излиза да развеселим с „маймунджулуци на плоча“). ФОРУМ ОТДОЛУ ИМА ЛИ – НЯМА ЛИ, ДОКЪДЕ, ДОКОЛКО, И НА КАКВО ПРИЛИЧА НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ПОНЕЖЕ НЯМАМЕ ПРАВЕНИ РАЗКОПКИ И НАМЕРЕНИ АРТЕФАКТИ, НАХОДКИ, ОСТАНКИ, НЕОБХОДИМИ ЗА СГЛОБЯВАНЕ НА ВЪЗСТАНОВКА-АНАСТИЛОЗА, ВМЕСТО СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ АЛА БОЖО ДИМ. НИКОЙ, НАЙ-МАЛКО АРХ. БАБА РУ ПРОЙКОВА, КОЯТО ЛЪЖЕ БУДАЛАТА ИНДЖЕНЕР ЧЕ Е КОМПЕТЕНТНА, ОБАЧЕ НЕ Е ВСЪЩНОСТ (ЗАБЕЛЯЗВА СЕ ОТСЪСТВИЕТО НА КАКВИТО И ДА БИЛО АРХЕОЛОЗИ В ПОДКРЕПА НА НЕЙНИТЕ СЪЧИНЕНИЯ = ХОРАТА ПАЗЯТ РЕПУТАЦИЯ …)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина