АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Масово се бъркат понятията „най-добро до” и „годно до”

Вижте разликата

Установено е, че всяка година процентът на храната, която се изхвърля, без да се ползва, заради сроковете върху опаковките, нараства значително

Датата върху опаковката невинаги означава срока, в който е безопасно да консумирате даден продукт. Ето защо масовото бъркане на понятията „най-добро до” и „годно до”, води до изхвърлянето на купища храна, годна за консумация. Такива данни се посочват в доклад на Националния съвет за защита на природните ресурси в САЩ (NRDC) и експерти по законите за храните от Харвардския университет.

Гледайте и надписа, не само датата

Установено е, че всяка година процентът на храната, която се изхвърля, без да се ползва, заради сроковете върху опаковките, нараства значително. Затова е добре да знаете разликата в надписите на етикетите. „Най-добро до” всъщност означава докога хранителният продукт е годен за ядене. Това не се отнася нито до риска от хранителни отравяния, нито до евентуални инфекции, сигнализира единствено за периода, в който даден продукт е най-свеж и качествен. Някои храни обаче наистина имат „срок на годност”. И това уточнение се поставя върху особено нетрайни храни – например, прясна риба, прясно месо и други. Спазвайте този срок и инструкциите за съхранение, защото консумацията на подобни продукти след изтичането му може да доведе до хранителни инфекции.

Някои правила

Повечето риби и морски храни издържат около два дни в хладилника (малко повече, ако са сготвени).

Плодовете и зеленчуците издържат близо седмица.

Ако е пастьоризирано, млякото издържа около седмица в хладилник.

Сирената и маслото са дълготрайни продукти и могат да издържат до три-четири месеца, ако се съхраняват правилно.

Източник: активни потребители

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина