АктуалноГласовеИзпод тепетоМненияНовини

Николай Пловдивски се обяви в защита на хуманитарното образование

По думите му, държавата обучава приоритетно компютърни специалисти, които безропотно да обслужват новата електронна диктатура

„Децата с класическо образование един ден ще поведат ослепелите от взиране в компютрите техни връстници.“

Соня Попова

Пловдивският митрополит изненадващо взе участие в Кръгла маса „Мястото на хуманитарното образование в съвременния свят“ уикенда в ХГ „Св. св. Кирил и Методий”. Пред присъстващите, сред които бяха:областния управител Здравко Димитров, Иванка Киркова – началник на РУО- Пловдив, депутата Спас Гърневски, ръководството на гимназията, учители и ученици, дядо Николай направи специално обръщение.

Митрополитът призна, че преди време директорът на школото г-жа Киркова гопосетила, споделяйки тревогата си за съдбата на това най-старо и уважавано училище в нашия град. „Доколкото разбирам, поради някакво административно решение на министерството на образованието, трябвало да се съкращават паралелки от бъдещия прием, тоест да се намалят децата, които биха искали да се обучават в хуманитарен профил,“ разказа той.

В словото си митрополит Николай се обяви в защита на хуманитарното образование.

„Въпросът е: има ли обществото нужда от млади хора, подготвяни по системата на класическите гимназии, начиная от втората половина на 19-ти век? Хора, получаващи подготовка, каквато например са получавали онези българчета в Роберт колеж в Цариград, които после са изградили от нищото Третата българска държава? Да, българският народ е бил стопански въздигнат от абаджиите и гайтанджиите, но българската държава е била изградена не от тях, а от  възпитаниците на Роберт колеж и на класическите гимназии в Одеса, Киев, Атина, Солун и, разбира се, Пловдив.“

Той заяви, че на днешната държава са необходими компютърни специалисти, които да имат само необходимия набор технически умения, с които безропотно и механично да обслужват изграждането на новата електронна диктатура.

По думите му, именно „деца с класическо и фундаментално хуманитарно образование, един ден отново ще изградят българската държава и ще поведат ослепелите от взиране в компютрите техни връстници.“

Покана за участие във форума бе изпратена до министъра на образованието Красимир Вълчев и неговите заместници, но никои от тях не дойде. Участие взеха представители на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, както и от СУ „Свети Климент Охридски“, тъй като и в двата университета се свива частично приемът в хуманитарното направление. Припомням, че имаше такова предложение и за Хуманитарната гимназия в Пловдив за тази година, което засега не се осъществява.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. (цит. Любо МИНЧЕВ = Никола Методиев – по-далеч от училищата!):
    „Владиката“ Никола отново се опита като индийски факир да легне на дъска с пирони. Не може. Ако сте забравили, той анатемоса йогата. На една от матурите по български език и литература имаше въпроси, свързани с йога – една от шестте индуистки философски школи. Това вбеси Николай, чието поведение на талибан дава и на Синода окраска на Света инквизиция. Проблемът е, че православната църква не определя йога като философска школа и вид гимнастика, а като основополагащо учение на индуизма. Това прави йога неприемлива за православната християнска вяра, особено за фундаменталистите като Николай.

    И този човек има претенциите да стъпи в българското образование, да бърка в душите на децата ни, да определя какво трябвало да учат, вместо да се занимават с компютърни науки. На кръгла маса в Хуманитарната гимназия през уикенда Николай си позволи безпрецедентна атака на българското образование, което след промените бълвало едва ли не боклук след боклук. Похвали образованието на социализма и отново настоя да се въведе вероучение в училищата. Сами да си го направят учителите, да не чакат държавата. Иначе ще произвеждаме кадри, които след време щели да установят електронната дикутатура у нас. И Николай щял да помага за връщането на духа в училище, имало и много помагачи край него.

    Но преди да пуснем тези хора в училищата , трябва да сме наясно какви ги вършат. Николай и хората му са съгласни руската православна църква да държи в подчинение българската и тя да е в ръцете на ченгета от ДС. А и клеймят на воля ЕС. В една от проповедите си ядосаният поп Николай изневиделица стовари гнева си върху Европа, описана от него като чорбаджия изедник, който смуче кръвта на нещастния български народ. “Предстоят много и тежки изпитания. Вижте в какви времена живеем. Мракобесни сили се надигат, за да подтиснат всяка искрица на свобода, достойнство, почтеност и морал“, крещи на владиката, който пет пари не дава, че се държи като агент на руската православна църква. Европа ни разрушила икономиката, отнела ни стопанството, погубила децата ни, проповядва Николай.

    И сега Николай е готов да поведе нов кръстоносен поход. Без да е нахранил един бездомник, без да е приютил един християнски бежанец, без да е помогнал да един сирак, този православен талибан атакува образованието, което не е по негов образ и подобие.

    Николай е агресивен християнски фундаменталист и за това неведнъж е ставало дума. Заедно с още няколко владици доминира и официалните позиции на Светия синод, които са доста крайни и неприемливи – освен за отявлени фанатици. Кажете нещо за независимостта на Украинската църква, за Македонската. Бъдете по-смели преди да поискате душите на децата.

    И когато Николай говори за лошото образование, за децата ни и как трябва да бъдат моделирани, го прави пред просветни кадри, училищни хора, а не хора на Църквата. И те мълчат, вместо да го зашлевят през устата и да го смъкнат от трибуната. Така ли мислят и те?

    Отдавна твърдя, че Николай е митрополит на една малка група пловдивчани, сред които политици, олигарси и несретници. Оставили сме го в техните ръце – те да се оправят с него. Време е Пловдив да освирка своя натрапен владика. И той да разбере ясно, че е потънал в мрака, ако твърди, че йога е път към мрака. “ (край на цитата)

  2. Дядо Николай едно време изригна срещу Мадона, но не знам да е скочил срещу чалгата. Или срещу видния шоумен Сл. Трифонов, който от години бълва цинизми и насажда липса на уважение. А за жалост телевизорът „възпитава“ голяма част от децата ни. И от щракане с пръсти и въртене на задници стигнахме до това тотално изпростяване…

  3. Изчадието на потомствената комунистическа Номенклатура „дядо“ Никола Методиев (БЕЗ МОНАШЕСКО ИМЕ, задължително приемано от всеки истински МОНАХ при пострижението – та си кара с даденото му при рождение от татко-БАРЕТА), МУТРОплит пловдивский няма нито мъдростта, нито възрастта, нито интелектуалният капацитет заедно със Зико несменяем подгъзник да се намесват в ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОБЛЕМАТИКА.
    ТОЙ ИМАШЕ НАХАЛСТВОТО ДА „УЧРЕДИ“ (с каква акредитация на майната му?! ВИШО училище „академия“ сякаш не му стига семинарията (ама иска цялото поколение да ги индоктринира до . . . ПОСЛУШНИЦИ!) с какъв капацитет? С какви „преподаватели“ подгъзници? Той, дето неграмотно „подобри“ Света Марина?
    Тъкмо той, който окипази православието ни до КРИВОславие и с КРИВОсъдието в махлата открадна Сан Кирико от Международната Академия по Архитектура; той, който пропъди читавите кореняци и само два файтона изкукуригали баби и видиотени мотореткаджии го признават?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина