АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултура

Капана ще пулсира в светлина за всяко новородено пловдивско бебе

Лампите в квартала ще светват при всяко проплакало дете под тепетата чрез връзка с АГ отделенията в града

Поставиха каменна плоча в паважа, за да информира хората за целта на проекта на италианския художник Алберто Гарути  

Уличното осветление в Капана ще светва при всяко новородено пловдивско бебе от утре вечер. Стартира проектът на италианския художник Алберто Гарути, с проекта „На родените днес“, представен от сдружение „Изкуство днес“. Идеята на твореца е да осъществи връзка с градското пространство, обръщайки се пряко към жителите на града. Церемониално Капана ще светне за първото бебе утре в 18 часа, като  в продължение на цяла година, уличното осветление на квартала ще започне да пулсира всеки път, когато се роди дете.

Светлините са свързани с родилните отделения на 4-те най-популярни и посещавани пловдивски болници – УСБАЛАГ „Селена“, УМБАЛ „Св. Георги“, УМБАЛ „Пловдив“ и клиника „Торакс“. Отделенията са оборудвани с бутон, който ще бъде натискан от член на екипа при всяко раждане. Бутонът ще бъде натиснат за първи път в отделението на най-голямата специализирана АГ болница в града и Южна България – УСБАЛАГ „Селена“.

На земята, в близост до лампите на Капана, от днес се монтира каменна плоча, на която всеки може да прочете повече за проекта и неговата цел, а именно да събуди у гражданите емпатия, щастие и чувство за принадлежност.

Проектът се реализира за изложбата Metaphorai, 24-то издание на Седмица на съвременното изкуство с куратори: Катя Ангелова и Алесандра Поджанти. Той е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се осъществява с подкрепата на Fondazione Shapdiz и АДД България. 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина