АктуалноГрадътМненияПод ножа

Грамадата на нашето недоволство ще бъде премахната от Дондуковата градина

Предстои стартът на реконструкцията на парка

Иво Дернев

„Предстои старт на реконструкцията на Дондуковата градина. До десетина дни трябва да бъде обявена обществената поръчка. Към проекта ще бъде включено и преобразяването на цялата зона до булевард Руски, както и площадчето с Паметника на благодарността. Проектът е на обща стойност 4,2 милиона лева”, обяви днес кметът Иван Тотев, преди пускането на движението по ремонтираната „Христо Г. Данов”.

Той се спря и на един друг паметник в тази зона- Грамадата на нашето недоволство. За разлика от Паметника на благодарността, грамадата от струпани камъни не влиза в проекта за реконструкцията на парка и ще бъде премахната. „Мисля, че си е минало времето за това. Ако трябва ще сложим една табелка, с която да обясним какво се е намирало тук и защо се е появило. С целия респект и уважение към хората, които са имали идеали, когато са правили камарата, но времето е минало, а тя си е изиграла ролята в исторически план”, допълни Тотев.

„Цялата държавна власт произтича от народа“. Това е надписът на табелата до камарата с камъни, струпани на ул.“Христо Г. Данов“, за които напоследък се сещаме само около датата 10 януари всяка година. Нещото играе ролята на паметник, посветен на Януарските събития отпреди 20 години. Той е издигнат спонтанно от хилядите протестиращи, които оставяха камък в края на шествията в онази зима преди 21 години*. Грозната грамада се топи с всяка изминала година и под Вазовия стих

А грамадата расте пак
невидимо, тайно,
и камъни върху нея
фърчат непрестайно;
че когото Бог накаже,
светът не прощава,
че който много търпи, тегли
много отмъщава.”

Поради особената значимост на първата градска градина за озеленяването на Пловдив, тя е обявена за паметник на българската градинско–паркова култура, което прави паметникът-саморасляк незаконен. Тоест, не бил съгласуван с компетентните институции.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина