Столипиново става на 130 години

Актуално Градът Забравеният град Изпод тепето Новини
Столипиново

Големият юбилей не се споменава никъде

Даже в квартала нямат идея, че днес е създаден

Като неразделна част от града Столипиново стана част от програмата на Пловдив като „Европейска столица на културата“

Таня Грозданова, Теодор Караколев

Най-голямото циганско гето, или както е прието да се нарича политически коректно най-големият етнически квартал на  Балканите“ се е ражда преди 130 години на днешния ден с решение на Общинския съвет през 1889 година.

Столипиново се пръкнало като една селска махала в покрайнините на града. След Освобожденското преброяване показва, че през 1888 година в града са живеели 348 роми.

Според пловдивската история година по-късно градът е бил застрашен от епидемията от шарка. Заболяването почти не подлежало на контрол, всеки пети заразен пловдивчанин получавал усложнения и умирал. Тогавашните градски власти разбират, че заразата се разпространява от циганските колиби, които са били безразборно пръснати по целия град. За да спаси населението, градската управа взима драстично решение, а именно – циганите, които са пръсната по целия град, да се заселят на два километра източно от града, в така нареченото „Циганско село“, по-късно приело името „Столипиново“, в чест на генерал Аркадий Столипин – генерал-губернатор на Източна Румелия и Одрински санджак по онова време. Втора точка от решението на пловдивските общинари  била – циганските колиби в целия град да бъдат изгорени, с цел да се премахне заразата.

На първия му рожден ден Циганското село се е стопило до 237 жители, а през 1910 година вече е наброяволо 3524-ма. Днес официално се твърди, че столипиновци са над 40 000, а неофицално се говори за 80 000.

Западните анализатори наричат Столипиново „Срамното петно на България“ и „кварталът с най-компактно ромско население в Европа. Днес в този квартал са единици тези, които знаят историята му.

Честит празник, Столипиново – 130 години! Един нелош юбилей, както се изрази в социалната мрежа един бивш общински съветник от левицата. Големият юбилей не се споменава никъде, освен на неговата стена.

В същото време днес се открива фотоизложба под наслов „Столипиново – всеки има история“ (‘Stolipinovo – everyone has a story’) в сградата на ПУ. Тя е дело на фотографа Айдън Четинбостаноглу от Измир и показва част от нематериалното културно наследство на някои ромски групи в Пловдив.

Като неразделна част от града Столипиново стана част от програмата на Пловдив като „Европейска столица на културата“. Най-голямото малцинствено гето попадна в проектите на Апликационната книга поради множеството си проблеми от всякакъв вид. Всъщност фокусът на пловдивската кандидатура бе чрез културата да бъдат решени различни градски проблеми – и именно затова и Столипиново намери място в „Пловдив 2019“. Между избирането и реализирането на кандидатурата обаче проектът претърпя различни промени и днес мащабът е малко по-различен.

Фактът, че Столипиново влиза в проекта Европейска столица на културата не е толкова изненадващ в рамките на проекта, но бе приет с много шеги, хумор или дори критики от местната общност. На фона на богатото културно наследство на Пловдив от античност, средновековие, от османския период и Българското възраждане, ромската култура не изглеждаше като нещо, с което градът ни може да се „похвали“. И все пак, концепцията на проекта „Европейска столица на културата“ не засяга единствено реклама на културно наследство на дадения град, и затова Пловдив бе оценен високо заради смелостта да засегне този квартал.

В крайна сметка в квартала ще работят различни артисти – най-актуално там се случи светлинният фестивал LUMMIX. Освен самото поставяне на артистични инсталации в квартала, Столипиново се включи и с директно участие – роми помагаха за изработването на светлинните инстлации. Това е концепцията и за част от останалите проекти – среща на европейско изкуство с уменията на майсторите от Столипиново. Всъщност в квартала е пълно с майстори, които биха се вписали перфектно в съвременната културна концепция за “творчески индустрии“ – железари, златари, дърворезбари и пр.

Очаквайте подробности за даровете на градската управа днес.

Споделете ни във:

1 thought on “Столипиново става на 130 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.