АктуалноГрадътИзпод тепетоКултураМненияНовини

15 души ще се грижат за Голямата Базилика след отварянето ѝ (ВИДЕО)

Старинен Пловдив ще стопанисва обекта

Вижте как се „постила“ най-големияг мозаечен килим на Балканите

Таня Грозданова

На 26 септември в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, съвместният проект на  Общината и фондация „Америка за България“ за реставрация и консервация на Голямата раннохристиянска базилика на Филипопол и античните римски мозайки, ще има своето първо публично събитие. Това стана ясно от изказване на кмета Иван Тотев.

„Голямата базилика напредва, планираното за 26 септември ще се състои. Там ще бъдат назначени на щат 15 души към ОИ „Старинен Пловдив“. Искам да осигурим хората и финансирането докато не е приключил мандата, за да може този обект да работи.“ обяви Иван Тотев.  

Вижте как се „постила“ най-големият мозаечен килим на Балканите

Има истории, които устояват на времето, за да бъдат разказвани отново и отново. Често е нужно да събираме парченца, за да ги свържем в един общ разказ, да станат едно цяло.

По същия начин археологът Жени Танкова, реставраторът Елена Кантарева и епиграфът Николай Шаранков заедно със своите екипи години наред изследват Епископска базилика на Филипопол / Bishop’s Basilica of Philippopolis, събират историята ѝ камъче по камъче. Чуйте и вижте.

Видео:
Stratospheric Productions
Formshlag
Animajor Studios.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина