АктуалноБългарияЕвалаЖивотЗабавлениеНовини

Гимназистки от Сопот с революционна бизнес идея за соларни кецове

Обувките дават възможност за зареждане на мобилни устройства навсякъде

Представяме ви Николета Колева и Елица Христова, участнички в конкурса „Имам бизнес идея“

Таня Грозданова

Две десетокласнички Николета Колева и Елица Христова от сопотската Професионална гимназия „Генерал Владимир Заимов“ впечатлиха организаторите на конкурса „Имам бизнес идея!“ в Пловдив. Момичетата са се сетили за соларни кецове, които дават възможност за зареждане на мобилни устройства навсякъде.

Конкурсът бе част от тазгодишната национална кампания на Мрежата от Областни информационни центрове (OИЦ), в рамките на инициативата на Европейската комисия „Европа в моя регион 2019”. По регламент, участниците изпращаха видeо презeнтации на идеите си на страницата на конкурса в социалната мрежа Facebook, а класирането се определяше от броя на харесванията им.

Според тях, на първо място, със събрани 457 харесвания в страницата във фейсбук, бе класирана Ангелина Янева от Националната търговска гимназия в града. Нейната идея за създаване на „Хотел и приют за домашни любимци“ й спечели пътуване до София и участие в специално организирано събитие в „София Тех Парк“, както и ваучер за пазаруване на стойност 150 лева.

На второ място е класиран проект на нейна съученичка Кристина Петкова, която представя идея за свое студио за маникюр.

Николета и Елица са събрали 311 гласа за клипчето с представянето на общ проект за изработване на специални обувки, с помощта на които, чрез слънчева светлина, да се зареждат мобилни телефони.

Наш репортер се свърза с директора на ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот – инж. Катя Адърска – Даскова. Тя знаеше за наградата на двете възпитанички. Момичетата учат в  Xти „в“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“, разказа директорът.

„Никак не съм изненадана Николета е двигателят на проекта, тя е много активна в училищния живот, участва в много различни събития,“ коментира Адърска.  

Николета Колева

С цел да бъде насърчено предприемачеството сред подрастващите и да се развие мисленето на младите за реализиране на бизнес идеи, никой от участниците не остана без награда, разказаха от  ОИЦ-Пловдив. На всички останали ученици бяха раздадени мобилни тонколони (спийкъри), по време на честванията, организирани от Община Пловдив по случай празника на детето. Наградите са осигурени от дирекция ЦКЗ на Министерски съвет и от ОИЦ-Пловдив.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина