АктуалноНовиниСъдТемида

ВСС: Съдилищата да спрат откритите заседания за месец

Гласуваха 12 указания към съдилищата, едното е за спиране на насрочените дела

Не се спира разглеждането на мерки за неотклонение

Адв. Стефан Левашки с идея за защитна тога, поради липса на маски

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува препоръка към административните ръководители на съдилищата в страната да не се разглеждат насрочени открити съдебни заседания до 1 месец. Решението важи считано от днес.

Под тепето отправи запитване към председателите на Районен и Окръжен съд в Пловдив, какво е тяхното решение. Чакаме отговор на въпроса, тъй като в момента се обсъждат мерките.

Водещата снимка е от личния профил в социалната мрежа Facebook на известният пловдивски адвокат и бивш председател на регионалната колегия Стефан Левашки. Тя е публикувана днес по време на заседанието на ВСС и обявяването на мерките. Текстът гласи: „Новият адвокатски коронавирус стайлинг – тога, поради липса на маски използваме жабото и задължително с каскет. Господ да ни пази.

За него гласуваха 9 от членовете на колегията, един от кадровиците гласува срокът да е 14 дни, а трима бяха против вземането на такава мярка. Не се спира разглеждането на мерки за неотклонение.

Съдийската колегия гласува 12 указания към съдилищата, сред които да бъдат отложени общите събрания за приемане на годишните доклади, да спре провеждането на обучения и семинари, както и приемът на граждани от административните ръководители на съдилищата, да се въведе максимално ограничен режим на влизане на граждани в съдебните сгради.

Да се вземат незабавни мерки за дезинфекция на общите части в съдебните сгради по 4 пъти на ден, на гишетата за граждани, а служителите на тях да работят с маски и ръкавици, които да сменят на 2 часа.

Съдебните зали да се проветряват на 2 часа, а дръжките на вратите също да се дезинфектират.

На входа на съдебните сгради да се сложат дезинфектанти, а в съдебните зали да се допускат само страни по делата.

Съдии и служители, които са били в контакт с върнали се от страни с коронавирус или които не са чувстват добре да не ходят на работа.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Левашки прекали този път. Обичам чувството му за хумор, но в определени моменти трябва и съвсем малко мярка.Желанието винаги да си оригинален понякога е в повече.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина