АктуалноВластГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

ВМРО сменят народните носии и гайдите с кожени доспехи и китари

Войводите настояват пълно финансиране на Hills of rock 2020 с 450 000 лв., имало опасност Пловдив да загуби фестивала

Само преди година, в предизборен момент, те поискаха ревизиране на договора с организаторите

ВМРО захвърлят народните носии и гайдите, за да заложат на кожените доспехи и китарите. Такова заключение може да се извади от днешната пресконференция на войводите, в която те алармираха за опасността Пловдив да загуби Hills of rock.

Общинските съветници от партията застанаха твърдо зад организаторите на рок фестивала заявявайки, че той трябва да бъде финансиран с цялата сума, за която те са кандидатствали по отворената покана „Наследство” на фондация „Пловдив 2019”.

„Добри фестивали да ги гоним и да ги подаряваме на други градове ли?”, попитаха днес от ВМРО след като Стефан Послийски, като член на контролния съвет на фондацията, е получил писмо от организаторите на събитието „Фест Тийм”, в което се оплакват от недостатъчно финансиране. Те са поискали 450 хиляди лева, за да реализират Hills of rock, но след последните корекции по отворената покана са им отпуснати 350 хиляди лева.

„Това, което е интересно там и наблюдавам за този проект, който няма смисъл да обяснявам че е знаков за Пловдив и с най-голяма посещаемост, е записано следното- той е оценен много високо с точки и критерии, но е за писано като факт да бъде орязан, че има недостиг на средства.  И затова е орязан със 100 хиляди лева. Това, което се е получило и вчера дойде до мен като член на контролния съвет на фондацията е писмо от „Фест Тийм”, които организират фестивала, че горе-долу на тях им трябват около 400 хиляди лева, за да го направят Hills of rock. Там са описали, че общо им струва около 2 милиона и нещо цялата организация. Съвсем естествено прегледах част от другите проекти. Не искам тук да се изказвам по съдържание. А да изкажа един основен мотив, че в Hills of rock има липса на средства. Има проекти, които са финансирани в пълен размер, където не е записано, че има липсва на средства, някои от тях не са за малко пари”, каза съветникът Стефан Послийски.

Той заяви, че ще иска решението на УС на фондацията и преди това на журито по отворената покана отново да бъдат върнати, за да се разберат мотивите и на оценителната комисията, и на управителния съвет.

„ Ние сме обвинявани много често, че се месим в художествената част на нещата, но тук говорим за финансовата част”, поясни Послийски. След което отбеляза, по отворената покана има един проект, който е финансиран в пълния си размер с доста голяма сума. Визирайки  този на Драматичен театър- Пловдив, който единствено сред големите проекти е финансиран в пълния си размер.

„ Да не се случи провал на Hills of rock? Продължава този проблем с програмата „Наследство”. Трябва да се върне и да бъде преразгледано. Едно нещо, с което беше известен Пловдив и едно от малкото хубави неща, които направи предишния кмет Иван Тотев, беше Hills of rock и всеки го знае. Да не стане така този фестивал да се прави някъде другаде”, каза още Послийски.

„ Дано ние не направим една от големите глупости в културния живот на Пловдив и да преместим организаторите на Hills of rock  някъде другаде. Всеки един от нас знае, че този фестивал си извоюва своето място в България, не просто за Пловдив”, допълни го Борислав Инчев.

„ Ние в момента създаваме опасност този фестивал да го изгоним. Трябва да направим всичко възможно това минимално финансиране, което искат организаторите, да бъде осигурено.  Не стават ясни критериите, по които за някои фестивали се режат пари, други биват финансирани на 100 процента”, каза още той. И попита: „Добри фестивали да ги гоним и да ги подаряваме на други градове ли?”.

След което подчерта, че по въпроса Европейска столица на културата от ВМРО са изразявали ясната си политическа позиция. „ Говорим за методика за разпределение на средства, а не за художествено съдържание. Една от важните културни колони почваме да я подкопаваме. Много събори и съборчета направихме, но такова събитие ако създадем предпоставки да го изгоним, не е добре”, заяви Инчев.

Тук е редно да припомним, говорейки за ясна политическа позиция, че преди по-малко от година, по искане на ВМРО, Съюз за Пловдив, БСП и НФСБ, беше свикана извънредна сесия на Общински съвет, на която Фондация „Пловдив 2019“ да отчете дейността си и изразходваните от нея публични средства. Една от основните причини за това бяха договорите за най-посещаваните фестивали, сред които Hills of Rock, и условията по тях. Войводите настояваха за вид ревизиране на въпросните договори, за да разберат  колко билета са продадени и как се разпределя печалбата между организаторите –в случая „София Мюзик Ентърпрайсис“, които организираха рок събитието миналата година, и общината. Тогава ситуацията бе предизборна и от многото политическо говорене около Европейска столица на културата е напълно вероятно от ВМРО вероятно са забравили за критичната си нотка към онзи момент относно финансирането на Hills of Rock и другите големи фестивали.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина