Четирима българи, 7 украинци и 1 молдовец бълвали по 2000 цигари в минута в нелегалната фабрика до Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Актуално Криминале Новини Фотогалерия

“Филип Морис България” излезе с позиция по повод успешната операция по разкриването на незаконна фабрика за фалшиви цигари край Пловдив

Министерството на вътрешните работи разкри подробности навръх професионалния си празник, относно разибтата организирана престъпна група за нелегално производство и разпространение на тютюневи изделия в четвъртък край Пловдив.

Операцията бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура и с участието на служители от ДАНС и Агенция „Митници“; в работен режим е открита една от най-големите до момента фабрики за нелегално производство на цигари.  За нея с гордост разказа премиерът Бойко Борисов в село Труд.

 

Предстои да бъдат повдигнати обвинения на 12 лица – четирима българи, 7 украинци и 1 молдовец за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на тютюневи изделия без съответното разрешение, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. Тя уточни, че образуваното досъдебно производство е от 3 юли във връзка с разследване, проведено от ГДБОП  за организирана престъпна група, занимавала се от началото на тази година с нелегално производство на тютюневи изделия в Пловдивския регион.

В хода на предприетата вчера спецоперация, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, и с участието на служители на ДАНС и Агенция „Митници“, в с. Труд е установена в работен режим една от най-големите до сега фабрики за производство на цигари с модерна поточна линия с капацитет на производство до 2 000 цигари на минута. На територията на с. Ръжево Конаре е открит цех, в който се е извършвало предварителното обработване и нарязване на тютюна. Проведени са претърсвания на 8 адреса, 3 моторни превозни средства, на ремарке, паркирано в Пловдив.

Открити са много на брой мастербоксове с готова контрабандна продукция, консумативи за цигари, тефтер, на който се е водело т.нар. „черно счетоводство“ за произведеното. Престъпната група е работила при строга конспиративност и структурираност, обясни началникът на отдел „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“ в ГДБОП комисар Калин Литов. Всеки е имал определени отговорности, които спазвал, и нито една част от групата не се е намесвала в работата на останалите нива и сфери на отговорност на друга. Той поясни, че работниците, които фактически са живеели в хале на територията на фабриката, не са български граждани, от самото влизане в страната, те бивали транспортирани директно до нея и за тях е отговарял българин. На място са били осигурени условия за бита им – спални и сервизни помещения, те не излизали от района, храната им също е била доставяна. За да не се забелязва ползването на сградата, тя  била изолирана със специални платна, изцяло климатизирана, като външните тела на климатиците също са били невидими отвън, електричеството се е осигурявало чрез генератори, имало е и специални филтри, за да не се усеща мириса на тютюн.

Цехът за предварителната подготовка на тютюна, открит в района на Ръжево Конаре, също бил изцяло законспириран. Отвън видимо нищо не подсказвало, че зад балите сено, подредени по специален начин, има проход, отвеждащ към помещението. Разкрит е и авариен изход – тръба, от който със  скейтборд и фенери е било възможно бързото извеждането на работещите в цеха при евентуална проверка.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов допълни, че дори опитните му служители били впечатлени от технологията, която открили във фабриката в с. Труд. По думите му ,откритите две марки цигари, произвеждани в нея, държат 11 % от контрабандата в страната, според наскоро предоставеното проучване. Произведените цигари били предназначени основно за нашия пазар. Той акцентира върху риска за здравето на хората, които прибягват до купуването на този тип тютюневи изделия.

Междувременно световният лидер в производството на тютюневи изделия, чрез своя клон у нас –“Филип Морис България”, благодари на правителството за успешната борба с незаконната търговия. Компанията приветства постиганатите безпрецедентно ниски нива на контрабанда с цигари, като излезе с позиция по повод успешната операция по разкриването на незаконна фабрика за фалшиви цигари край Пловдив.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.