АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Ученик от Музикалното училище получи специален подарък от цигуларката Лия Петрова, която свири на 5-вековен инструмент

Виктор Костов ще се обучава на първата цигулка на Лия

Таня Грозданова

Тя е млада, красива и безумно талантлива. Изглежда малка и крехка, но свири като огромна и силна. Тя е Лия Петрова. Родена е през 1990 година и полага цигулка на детското си рамо едва на 4-годишна възраст. На 6 вече излиза с оркестър на сцена, а на 8 получава медал „Моцарт” за най-млад артист на ЮНЕСКО. През 2001 тя е приета в Hochschule fur Musik und Theater Rostock при проф. Petru Munteanu. Следват наградите от международните конкурси „Тибор Варга“ (Сион), „Луи Шпор“ (Ваймар), Instrumenten Music Fond и други. Като камерен музикант Лия Петрова се изявява на престижни европейски фестивали. След успешния й дебют в Хамбург тя е аплодирана на големите сцени в Рим, Прага, Монако, Брюксел и Амстердам.  Сред звездните й изяви е участието в проекта „Марта Аргерих и приятели” в Атина, където през 2011 си партнира с легендарната Аргерих, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски. А през 2016 младата българка печели безапелационно Първа награда на авторитетния международен конкурс „Карл Нилсен” в Дания.

Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка от лютиера Matteo Goffriller, изработена през далечната 1690 година. Той е бил активен между 1685-1735 и е основател на „Венецианската школа “ на лютиерите, във време, когато Венеция е един от най-важните центрове на музикалната дейност в света.

Колко си голям обаче определя не само това как свириш и какво притежаваш, а най- вече онова, което правиш, за тези които са по-малки от теб.

В неделя вечер, пред пълния Голям салон на втория етаж на Балабановата къща, минути преди да се впусне в един незабравим концерт, Лия направи уникален жест, преотстъпвайки първата си цигулка на едно пловдивско момче. Виктор Костов е ученик в НУМТИ „Добрин Петков“. Лия го забелязва миналата година по време на майсторски клас, който провежда в рамките на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. Прави и впечатление, че малкият талант няма добър инструмент и този, който използва не отговаря на възрастта му. Тогава си обещава сама на себе си, че при следващото си идване в Пловдив ще му поправи това.

„Знам какво е да нямаш инструмент. В момента аз свиря на уникална цигулка, разбира се тя е притежание на частен колекционер и аз имам привилегията да я използвам в концертите си по света. Виктор получава моята първа цигулка, на която съм се учила и аз самата. Свири на нея, дотогава докато имаш нужда, до момента, в който вече имаш своята цигулка. Нека тя ти донесе успех, аз самата ще съм щастлива, че е в твоите ръце.“

Видимо развълнуван тийнейджърът успя, само да промълви „И аз съм изключително щастлив!“, и поднесе огромен букет на своята благодетелка. Виктор Костов държа специалния инструмент в ръцете си по време на целия заключителен концерт на есенното издание на фестивала.

Голямата Лия Петрова си партнира с двама млади френски музиканти – Адриен Ла Марка – виола и Аурелиен Паскал – виолончело. Едни от най-нашумелите млади звезди на класическата музикална сцена, които също като Лия  пристигнаха специално за фестивала.

И понеже вълшебствата не могат да бъдат разказани, ще си позволя само да цитирам двама-трима от тези, които ги преживяха.

„Тази вечер гледах закриващия концерт на Дни на музиката в Балабановата къща. Най- стремителния концерт който някога съм гледал. Нещо, което може да се види на не много места по света- убеден съм. Благодаря ти Мила! Благодаря Ясене! Този фестивал е чест за града с нивото си! Само погледнете афиша! Аплодисменти!“ Валери Кьорленски

„Изключително преживяване снощи в Балабановата къща! Адмирации за Лия Петрова и нейните френски съмишленици. Имах усещането, че съм някъде в двореца Естерхази и Моцарт, Бетовен заедно с непознатия ми досега Донани, са дошли да посвирят лично за мен. 🙂 Страхотен жест на Лия, която предложи своя инструмент на едно момче, вероятно нейн наследник във високото майсторство. И всичко това, благодaрение на финеса на неуморимата Мила Павлова. Отидох с големи очаквания, върнах се в София с безкрайно очарование!“ – Облак бял

„Бих искала да намеря достатъчно силни думи, с които да опиша красотата на концерта на Лия Петрова, Адриен Ла Марка и Аурелиен Паскал… Мога да кажа само едно – всички, които бяхме там, живяхме час и половина в един перфектен свят – свят мечта!“ – Мила Павлова.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина