АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниПод небето

Историята с Червената цигулка се случи в БГ вариант

Изгубеният в чужбина инструмент, намерил стопанина си след 30 години, показа порасналото дете – чудо на цигулката Мила Георгиева на сцената на Операта в Пловдив

Таня Грозданова

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ превръща Пловдив в столица на музиката всяка пролет и есен в продължение на вече 9 години. С него под тепетата идват на крака прочути виртуозни изпълнители с концерти от най-висока класа. Успоредно с това се случва и още нещо, не по-малко горещо като изживяване. Създава филми на живо, вади сюжетите от Осмото чудо и ги показва на сцените под тепетата. Дава възможност да се докоснеш до магията им, да чуеш звука им, да видиш притежателите им, да се пренесеш през епохите…

Благодарение на неуморния и идеен творчески директор на фестивала – Мила Павлова, почитателите на класическата музика в Древния и вечен град само през последните две години видяха и чуха четири изключителни инструмента и хората, които творят с тях. Всичко това няма как да не остави отпечатък в съзнанието на ценителите.

Златна и платинена флейти триумфираха в Пловдив. Соло флейтистът на прочутата Берлинска филхармония Еманюел Паю, наричан още „Кралят на флейтата” и “Флейтист Номер 1 в света” и блестящият италиански флейтист Марио Кароли откриха VIII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” на 10 май миналат година.

Няколко дни след тях на същата сцена, под засилена охрана, бе докарана  и прочутата Червена цигулка, вдъхновила едноименния филм на режисьора Франсоа Жирар. Историческата ценност, създадена от Антонио Страдивари през 1720 г., се озовава в ръцете на американската цигуларка Елизабет Питкерн, като подарък от нейния дядо. Виртуозната американска цигуларка изнесе концерт с легендарния „Червен Менделсон Страдивариус” и остави в Пловдив звук, който се помни цял живот.

В сряда вечерта фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ поднесе бг версия на този филм. Популярната и обичана наша цигуларка, прославяща България като концертмайстор на Радиосимфоничния оркестър в Щутгарт, Германия – Мила Георгиева, излезе на сцената за концерта си с Оркестър на Държавна Опера – Пловдив с един инструмент, завърнал се в семейството ѝ след 30 години.

„Тази история звучи като приказка, но е истина! Още по-интересното е, че цигулката на таткото на Мила Георгиева, „намерила“ своя собственик отново след три десетилетия, бе  демонстрирана за първи път от самата Мила Георгиева на генералната репетиция за концерта,“ повдига завесата пред мистичната история Мила Павлова.

Как изчезнала цигулката?

Таткото на Мила Георгиева е известният цигулар Димитър Георгиев, свирил дълги години в прочутия камерен ансамбъл „Софийски солисти”. В далечната 1989 г. музикантите са на турне в Кипър и на връщане от концерт Димитър забравя инструмента си в такси. Всички опити да го открие не дават никакъв резултат и той се завръща в родината без своята цигулка, прощава се с нея и скатава спомена за „дългогодишната си изваяна партньорка със струни“ някъде дълбоко в музикантското си сърце.

Три десетилетия се извъртат на сцената и в живота. Цигулки идват и си отиват, преминавайки през ръцете на талантливите Георгиеви. Дъщерята  Мила се превръща от малкото българско дете-чудо на цигулката в лауреат на редица международни конкурси и днес признат концертмайстор на Радиосимфоничния оркестър в Щутгарт, а татко Митко – в пенсионер.

Как намерила стопанина си 30 години по-късно?

Идва есента на 2018-а и преди няколко седмици 83-годишният цигулар получава телефонно обаждане от майстор лютиер от град Казанлък. Майстор Адриан Андреев се оказва в ролята на магьосника, материализирал инструмента отново за притежателя му.

„Подпитва ме „да сте забравили цигулка в такси преди много години“. Аз му казвам: „да, има такова нещо” и той продължава – „Знаеш ли, че с цигулката има една снимка на „Софийски солисти” от турнето в Япония?”. И аз: „Айде бе, Адриане, че това е моята цигулка!”

Именно старата черно-бяла фотография, изрезка от вестник, се оказва ключът, разплел мистериозната загадка чия е цигулката, попаднала в лютиерската работилница на Адриан Андреев.

„С мен се свърза семейство, което имаше една единствена молба – да погледна един инструмент, който е бил намерен след смъртта на техен роднина в неговия дом и да се погрижа този инструмент да се върне при неговия собственик,” само толкова разказва лютиерът и добавя, че хората пожелали да останат анонимни.

Майсторът се заема с реставрацията на изчезналата преди 30 години цигулка, за да я върне на своя притежател, тъй като хората, които му я дали, го заклели да я предаде в онези ръце, създавали изкуство с нея.

Известният цигулар Димитър Георгиев, свирил за камерния ансамбъл „Софийски солисти”, се отнася с цигулката си като с малко дете, затова я поверява в ръцете на порасналата си дъщеря Мила.

И двамата са категорични, че тази история трябва да се популяризира, не защото напомня на римейк на лентата за Червената цигулка, а „защото е доказателство, че хората са честни и добри“.

(на снимката: бащата на Мила Георгиева – Димитър Георгиев с намерената цигулка, Мичо Димитров –  концертмайсторът на Опера – Пловдив и Адриан Андреев-лютиерът, при когото попада цигулката съвсем наскоро)

Пловдивчани и гостите на града имаха шанса да зърнат приказния инструмент в ръцете на възхитителната Мила Георгиева на 24 октомври, по време на концерта ѝ с Оркестъра на Държавна опера – Пловдив, под диригентството на Диан Чобанов. Концертът включваше едни от най-обичаните произведения за цигулка на Феликс Менделсон-Бартолди и Йоханес Брамс.  Публиката бе във възторг, а бисът – темата от филма „Списъкът на Шиндлер“, засили вълнението на почитателите на Мила до краен предел.  За тези от читателите ни, които не са имали това удоволствие, видео може да видите ТУК.

С това „филмовите“ истории с музикална романтика в рамките на фестивала не приключват. Още тази неделя по време на заключителния концерт в есенното издание на „Дни на музиката Балабановата къща“ ще преживеем магията на най-древната цигулка, представяна на тази сцена – инструментът на Лия Петрова.

Тя свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 година.  Лия ще огласи Големия салон на Балабановата къща заедно с още две млади френски звезди Адриен ла Марка (виола), Аурелиен Паскал (виолончело) на 28, неделя от 18,30 часа. Билети онлайн в Ивентим.бг, Билетен център – Пловдив, Мюзик център на ул. „Отец Паисий“ 3.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина