АктуалноЗабравеният градНовини

Съборената перла на улица „Цар Асен“ – част от архитектурна изложба на съвременни творения

Само две малки стенички под тонове съвременни тухли, бетон и стъкло останаха от архитектурното бижу

Теодор Караколев

Съборената къща на ъгъла на улица „Цар Асен“ и „Г. М. Димитров“ – бижуто, от което останаха само две жалки стени – влезе в архитектурната изложба за проекти от последната година, която Камарата и Съюзът на архитектите в Пловдив организират. Или по-точно в в селекцията попадна проектът за надстрояване и поглъщане на прекрасната стогодишна къща от ново стъклено здание.

Преди около 4 години прекрасната сграда бе подхваната от багери, при това незаконно. Къщата, която бе сравнително запустяла, но в съвсем прилично конструктивно състояние, с възможност да бъде ремонтирана и запазена в автентичния си вид, бе унищожена нерегламентирано. Инвеститорите имаха задължение да запазят цялата автентична постройка, но тя взе, че падна. Багерите оставиха само две мижави стенички, днес почти подигравателно погълнати от стъкло и бетон. Макар и с наложени глоби, в крайна сметка паметникът на културата бе заличен. И всичко е наред. Части от две от стените на културния обект съществуват. Това, че те са напълно смачкани под съвремие, явно няма значение.

Проектът на арх. Марта Теодосиева и арх. Любомир Драгомиров е гордо представен на изложбата. Самият обект продължава да се строи, една година след като археолозите пък забавиха работата по така ценния парцел. Дали нещо от откритията им ще бъде на показ в бъдещата сграда не е ясно. Със сигурност историята на Пловдив – дали близката, от преди 100 години, или по-далечната, от преди двадесетина века – вече е бетонирана и остъклена.

А най-тъжното е, че сградата-бижу ще бъде механично преповторена, поне според проекта. С бетон, фалшива имитация на истинската история на къща, била нечий красив дом, в последствие и пространство за изкуство към Музикалното училище.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. докато ваню и сие не направят града по свой образ и подобие няма да мирясат – жалко за Пловдив, но ще издържи и на това – правил го е и преди и от по-лошо е оцелявал – ДРЕВЕН И ВЕЧЕН

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина