АктуалноБългарияГрадътФоторепортаж

Площад Централен отвисоко

Едно от любимите места на пловдивчани и гостите на града от птичи поглед

 

Снимки с дрон: Марин Тодоров

Пространството пред Пощата и Одеона е основният площад на Града под тепетата. През годините той е сменял няколко пъти името си и е претърпявал редица реконструкции. След последния ремонт, който бе завършен в края на миналата година, експонирането на разкопките на стария Филипополис привлича много туристи и пловдивчани. За съжаление все още не са представени по най-достъпния начин за обикновения посетител фактите около датирането и различните моменти от историята, презентирани във форумния комплекс.

Например, единствено отгоре и след обяснения може да различим контурите на крепостната стена, част от която е разкрита и видима в подлеза на Тримонциум.

Очакваме през тази година да проектират източната и южната част от Форума,  а разкопките около Одеона на север от Пощата да станат достъпни за всички посетители. Неофициално се коментира, че там ще се изгради стълбище с идеята пешеходец без особени проблеми да стига от Главната до Епископската базилика, почти по път, по който би минал и гражданин на Филипопол преди 1600 години.

А дотогава може  да ви предложим да разгледате площада и от птичи поглед, благодарение на кадрите, предоставени ни от Марин Тодоров.

 

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

2 коментари

  1. Отвисоко се вижда, че площадът след ремонта се е изкривил на една страна, а в единия му край зее дупка. Докато, ако минеш пеша отдолу и присвиеш очи, тия неща почти не се забелязват.

  2. ПРЕСИЛЕНО ЗВУЧИ ПРОПАГАНДАТА: “
    Едно от любимите места на пловдивчани и гостите…“
    МАРИНЕ, ИЗЧАКВАЙ ДА СЕ ВДИГНЕ СЛЪНЦЕТО ПО-ВИСОКО, ЗА ДА ХВЪРЛЯ ПО-КЪСИ СЕНКИ; А ПОНЯКОГА В ЗАВИСИМОСТ ОТ НАМЕРЕНИЕТО БЕЗ СЛЪНЦЕ ОСВЕТЛЕНИЕТО Е НАЙ-МЕКО.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина