АктуалноГласовеКултураМненияНовини

Пловдивчани към Рашко Младенов: Искаме още!

Четящите хора под тепетата поръчаха две нови книги на актьора, след като се запознаха с първата му – автобиографичната „До последен дух“ (ВИДЕО и СНИМКИ)

Трябваше да изпълня това безделие със съдържание, каза за решението си да пише творецът

Соня Попова

Рашко Младенов завладя сърцата на пловдивчани и на литературната сцена. Те си го преоткриха и като 3-месечен служебен министър заради совалките му в помощ на кризата с финансите на Пловдив 2019 и си го обичаха много преди това като любимо лице от екрана и стотици персонажи в Храма на Мелпомена.

Във вторник вечер в клуб „Петното на Роршах“ по време на поредното издание на Литературен салон  Spirt and Spirit той бе представен от Алекснадър Секулов и издателска къща „Жанет 45“ с първата си книга – автобиографичната „До последен дух“.

Една изключително лекокрила книга без тежкото его на мемоарните автобиографии. Така я определи Секулов и си призна, че я изгълтал за 2-3 часа.  Не е изненадан от таланта за писане на актьора, тъй като уважава перото му и като журналист, сподели още Сашо, визирайки интервютата на Рашко за сайта на Явор Дачков- Гласове.

Хубавото в историите на актьора, музиканта, журналиста, учителя, министъра дори е, че повечето случки са забавни. Защото така се е случило, разказва любимецът на поколения от екрана. Сюжетите са не само от България, но и Русия, Испания, далечно Мексико и екзотична Нигерия.

Кажи как започна, пита го модераторът. И Младенов пренася публиката в Българския културен институт В Москва, където бил на работа от 2006-а до 2008-а година.

„Трябваше да изпълня това безделие със съдържание, а и приятелите все ми казват „Ей, Рашко, много хубаво разказваш, пълен си с истории, вземи ги напиши.“  И така един ден седнах пред компютъра и … ми се услади.“

Огромното постижение на книгата е портретът на времето, без да изпъква личният автобиографичен елемент, но във втората част личи, че си бързал, прокарва ножа на литературната дисекция Секулов и го подтиква да си признае, че Божана Апостолова е била настоятелна за приключването ѝ. После полека подхвърля, че има още за разказване, че трябва да отдели специално внимание на фестивала „Аполония“ в цяла една книга. И успява да получи уклончив отговор.

Има още много за разказване, но аз не съм сигурен, че ще продължа, отвръща Младенов.

„Е, как бе, Рашко, та това е документ на времето… Ще накарам Божана да ти се обади. Аз така от едно нейно обаждане се върнах след 20 години в литературата,“ признава водещият на  Spirt and Spirit и получава подкрепата на публиката да продължи да настоява с „Читателите чакат книгата“.

Защо „До последен дух“, така започват въпросите от почитателите в залата. Духът е това, което го вдъхновява в днешния циничен свят, отвръща той.

Вижте още във видеото.

„Не съм написал нито ред за трите месеца като служебен министър, защото е много сложно. Забелязали сте, вероятно, че за 30 години не се е променило много. Един мандат не стига да направиш нещо сериозно. А, аз за 3 месеца съм решавал само малки ежедневни проблеми и съм се стремял да изслушвам хората. И там имаше смешни моменти, но много малко.“ Така обрисува ролята си на министър Рашко Младенов.

После прочита лично от книгата специална случка за пловдивския футбол в Нигерия през 1973 година, за която ви разказахме предварително ТУК.

„Няма нищо по-хубаво от това сутрин да свириш на пиано, защото никой не те кара.“ /Рашко Младенов/

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина