АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Общината вижда зор с набирането на контрольори за електронно таксуване

 Няма да има увеличение на цената на билета в градски транспорт, увери кметът на Пловдив

Новият план за организация на движението предвижда бус ленти на основните булеварди

Таня Грозданова

Община Пловдив не вижда причина да коментира цената на билетите и картите в масовия градски транспорт. Това заяви кметът Иван Тотев на редовния си брифинг в началото на работната седмица. Градоначалникът коментира темата „във връзка с появили се спекулации“ след среща на превозвачите с управата на града.

„Миналата седмица имаше редовна среща с превозвачите, за да коментираме оборудването на колите за електронната система. Да, някои от тях повдигнаха въпроса, с мотива, че са се увеличили цените на горивата.

В бюджета на Пловдив за тази година са определени 1 млн. лева в повече за тях и още с около половин млн. е увеличена и държавната субсидия за компенсации, в сравнение с 2017-а година. Така, че този въпрос няма да бъде коментиран,“ отсече Тотев.

Той напомни, че стратегията на управата е все повече хора да използват градските автобуси и статистиката показва, че броят им се е увеличил в сравнение с предходната година.

Междувременно кметът обяви, че Община Пловдив изпитва трудности с набирането на контрольори за електронните билети. След срещите с кондуктори се оказало, че голямата част от тях получават месечно  около 1000 лева заплата и не са склонни да работят за местната администрация, която дава 650 лева за това.

„Вече има подписан договор за актуализация на Генералния план за организация на движението,“ похвали се градоначалникът. Общината иска от изготвящите го да предвидят бус ленти по основните булеварди на Пловдив, както и светлинна регулация с предимство на големите кръстовища за автобусите.

Вторият акцент в новия план ще е еднопосочно движение в натоварените части на отделните градски райони, като приоритет е „Южен“.

В момента текат 4 месеца, в които граждани и организации могат да правят предложения за Генералния план, по подобие на Бизнеса за Пловдив и да ги защитят концептуално. Предложенията ще бъдат обобщени, а Планът ще се подложи на обществено обсъждане преди да бъде приет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Нищо не мога да разбера…….общ. транспорт в Пловдив е частен, откъде на къде Общината ще назначава контрольори в автобусите? Това дали пътника си купува билет е проблем на ЕТто: ООДто: ЕООДто и т.н.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина