АктуалноГрадътНовиниРазследване

Никой не знае колко вода изчезва в Столипиново?!

Само задълженията на живеещите в общински жилища в махалата са 689 000 лева, загубите не са ясни

Дани Каназирева: Ситуацията със загубите на питейна вода в Столипиново е изключително тревожна!

Трябва да решим този проблем, трупан повече от 20 години, категорична е областният управител на Пловдив

„Налагат се спешни, но и дългосрочни мерки от страна на всички институции с конкретни задължения и отговорности“

Само последователни действия и споделена отговорност между държавни и общински институции ще решат проблема със загубите на питейна вода в Столипиново. Това заяви областният управител на Пловдив Дани Каназиреава по време на работна среща на  Асоциацията по „В и К“, чиито председател е тя.

В среща участваха експерти от Областната администрация, управителят на „В и К“ – Пловдив Спартак Николов и кметът на район “Източен“ Иван Стоянов.

По думите ѝ ситуацията със загубите на питейна вода в Столипиново е изключително тревожна, а проблемът е неглижиран повече от 20 години. За да се приключи с него са наложителни  едновременно спешни, но и дългосрочни мерки, от страна на всички институции, с конкретни задължения и отговорности, смята тя.

Оказа се, че след направен анализ на ситуацията в най-големия етнически квартал на Балканите там страшно: течащата вода по улиците, наводнени избени помещения, липса на общи и индивидуални водомери, незаконни отклонения в ниското строителство, непрекъснато течаща вода през зимата, за да не замръзват външните чешми, неплащане на сметки и задължения…

В крайна сметка всички тези загуби се поемат от редовните платци на ВиК оператора, признаха участниците във форума.

Интересно е да се отбележи, че никой не може да каже колко точно са реалните загуби на питейна вода в Столипиново?!  Каназирева обяви, че е необходимо това се установи. За целта от ВиК ще се изиска информация за консумацията между 2 и 4 часа през нощта, тъй като тогава потреблението било най-ниско.

Те откроиха два основни проблема.

„Първо – това е проблемът с водоснабдяването и отвеждането на отпадъчните води от жилищните блокове на ул. „Сокол“ и ул. „Батак“, който е от 20 години и не е решен. Деветте  блока са с наводнени подземни помещения и запушена канализация, няма достъп до общите водомери и реално не се плаща вода от живеещите там“, посочи Каназирева.

Вторият проблем идва от каналните отклонения, собственост на В и К дружеството. Състоянието на ВиК инфраструктурата в компактните части от квартала с безразборно нискоетажно строителство, незаконни постройки, липса на улици и застрояване върху тях, не позволява изграждане на улични водопроводи, канализационни отклонения за водозахранване и измерване на потреблението на вода. Това е втората трудна задача, която трябва да се реши.

Участниците се обявиха за провеждане на конструктивно обследване на наводнените блокове на двете улици. За целта райкметът ще иска пари от Голяма Община. Иван Стоянов каза, че в бюджета на района са заложени над 500 000 лева за премахване на незаконни постройки, за да се разширят улиците и да се осигури възможност за работа на екипите на В и К.

Управителят на държавното дружество Спартак Николов пое ангажимент в инвестиционната програма за тази година да се предвидят средства за монтиране на нови канални отклонения и водомери с дистанционно отчитане.

Той подчерта, че през 2017 и 2018-а В и К – Пловдив е преизпълнило със 130 % задължителните нива на инвестициите при най-ниската цена на водата в България.

Тепърва щели да се предприемат и мерки за по-добра събираемост на задълженията, които да се реинвестират за ремонт на вътрешната ВиК-система. Ще бъдат пуснати записи за доброволно изплащане на несъбраните суми. По думите на Николов задълженията на живеещите в общински жилища в Столипиново са 689 000 лева. В целия град наематели на общински жилища дължат над 1 300 000 лева за вода.

Високите блокове в режим на етажна собственост в Столипиново се стопансисват от Жилфонд.  462 длъжника над 3 месеца не са плащали на общината и дружествата за наеми, вода и ток. Има и 72-ма самонастанили се, които ще бъдат изведени, разбра се още на срещата. Данните са към 20 декември 2019-а.

Средният размер на загубата на вода за Пловдив и региона е малко над 60%, стана ясно още на форума.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина