АктуалноБългарияГрадътЖивотЗабавлениеНовиниПод небето

Местят десетки летателни апарати от Крумово в Пловдив

Средства за това се осигуряват по бюджета на Министерството на отбраната

След 10 години идеята Музеят на авиацията да стъпи в града е на път да се осъществи

Соня Попова

Музеят на авиацията се намира в съседство с 24-та авиобаза и гражданско летище Пловдив, на 12 км от града. Достъпът до поляните му обаче става само с влак или личен автомобил, няма организиран масов автобусен транспорт. Локацията му по принцип изключва възможността за индивидуални посещения от ученици и млади хора, които няма как да видят притежаваните около 6800 експоната, 59 летателни апарата, разположени в 2 вътрешни и 1 външна експозиция, както и 2 ремонтно-възтановителни хангара и архивохранилище.

Той е основан през 1991 година и разказва за развитието и постиженията на българската авиация, а през 2016 година тогавашният президент Росен Плевнелиев, при едно от посещенията си в Пловдив и региона, предложи официално музея да бъде преместен в града под тепетата. От тогава усилията на целия екип на Музея на авиацията – филиал на Националния военноисторически музей, са насочени в тази посока, разбира се с подкрепата на различните институции, за да се стигне до решението от 21 ноември на Правителството на Република България за одобряване на преместването от Крумово в гр. Пловдив. В решението на МС се казва още, че средствата за това ще бъдат осигурени в рамките на следващите бюджетни процедури от Министерството на отбраната.

От Националния военноисторически музей, под чиято шапка е музея в Крумово, изразиха своята благодарност за даването на зелената светлина по дислоцирането. Екипът напомни, че имот за пребазиране на музея под тепетата е предоставен още през 2016 година.

„Националният военноисторически музей е удовлетворен и от факта, че премествайки се в Пловдив Музеят на авиацията ще бъде добър съсед на българските ВВС, защото отново една ограда ще ни дели с военно формирование, а базите в Крумово и Граф Игнатиево ще продължат да бъдат „на една ръка“ разстояние. Също така сме признателни за възможността да сме по-близо до частите на пловдивския гарнизон и тези, базирани на юг от Балкана, записали славни страници във военната ни история,“ коментираха от ръководството.

В Решението на МС се казва още, че преместването цели „обогатяването на културният профил на Пловдив и създаване на възможност за индивидуални посещения от ученици и млади хора.“

По този повод от музея в Крумово напомниха, че идеята за местенето има десетгодишна история. Съвременните музеи не само са пазители на миналото, а институции за неговата комуникация и осмисляне. Те търсят социализацията на артефактите от миналото и отговори на важните въпроси с днешна дата, и за да се случи това, необходимо условие е близостта на една институция до хората, както в преносния, така и в прекия смисъл.

Очаквайте продължение по темата „Какви са идеите за новия авиационен музей в Пловдив“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина