АктуалноГрадътКултураНовини

Малки културни оператори се включват през февруари в програмата на „Пловдив 2019“

Читалища и независими артисти се включват в програмата през втория месец от 2019 година

Хиляди посетители отчетени на различните изложби в града в последните 3 седмици

700 000 зрители са гледали откриващата церемония на Пловдив като Европейска столица на културата по БНТ или в интернет съобщиха на пресконференция директорите на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев и Светлана Куюмджиева. Градът е привлякъл огромен интерес, своеобразен рекорд за културно събитие, подчерта изпълнителният директор Велчев. Той подчерта и огромният брой публикации, свързани с откриващия уикенд – близо 5000 в целия свят, сред които публикации в престижни медии, като Euronews, Deutsche Welle, France Press и други. Отзвукът от всички тях е изцяло положителен, смята Велчев.

Светлана Куюмджиева благодари на всички участници в церемонията – тя благодари персонално и поименно на режисьорите, сценаристите, експертите по светлинни и звукови ефекти, композитори, танцьори, музиканти, участници и др. Тя привлече внимание и към успешната програма извън спектакъла „Ние сме всички цветове“ – като например сцената пред Община Пловдив, на която над 500 самодейци от населени места в региона са изнесли множество представления, впечатлили чуждестранните гости.

Хиляди са били посетителите и по останалите събития. Около 1100 са се включили в разширената кино програма в LUCKY Дом на киното и Club Fargo – безплатни детски прожекции и филмът за Йордан Радичков, селекцията късометражно кино и специалният подбор български филми през уикенда с много гости от екипите на филмите. Над 1500 души, сред които и много чужденци, са посетили до момента изложбата ДИМ в СКЛАД. Своеобразен рекорд е отбелязан и в Градската художествена галерия, където изложбата с творби на Кольо Карамфилов регистрира над 5000 посетители. Изложбата с фотографии от пътешествието на Радичков в Сибир в Стария град също отбелязва висока посещаемост – над 700 души за три седмици.

Екипът на „Пловдив 2019“ благодари и на всички доброволци – от най-малките, сред които е 7-годишно дете, до най-възрастните, на възраст около 80 години. За организацията са помогнали гости от Дания, Холандия, Япония, Германия, Францияи други държави, както и много българи, завърнали се от чужбина специално за откриването на Европейска столица на културата.

През февруари програмата се обогатява още повече, като вече се включват и по-малки културни оператори, сподели Светлана Куюмджиева. Подробната програма предстои да бъде издадена в бюлетин за февруари и март, а след това този бюлетин ще бъде и ежемесечен. Акцент в програмата е премиерата на „Одисей“ в Драматичния театър на 27 февруари. Продължават изложбите „ДИМ. Истории за тютюна“, детската изложба на Музейко Еврика, както и изложбата в „Мексиканска графика“ в Стария град за Йордан Радичков.

През февруари стартира и детската програма с образователни творчески срещи с деца от училищата в Столипиново „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“. Предстои и интересен проект с изписване с невидими графити върху пешеходната настилка – поезията ще бъде така изработена, че да се чете само при дъжд, разказа Куюмджиева. С интересен проект, свързан с любовта и местата, където пловдивчани за пръв път са получили своята целувка, ще бъде отбелязан 14 февруари. През студения месец предстои и активното включване на читалищата в Пловдив и региона. От февруари започват да се реализират проектите, които те са спечелили към „Пловдив 2019“, сред които куклени представления, образователни програми и др.

Кирил Велчев сподели и за засилен интерес от страна на бизнеса за подкрепа на инициативата. Различни партньорства са сключени с компании, като Пълмед, Рефан, БМВ и Мини Купър, предстои да се обяви договор с EVN, а съвместно с Каменица фондацията ще създаде и общ брандинг.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина