АктуалноГрадътМненияПод ножа

„Културизъм и културен туризъм не са едно и също нещо”

Дебат за туризма в общинския съвет се превърна в дискусия за културата, съветници отново критикуваха „Пловдив 2019”

Общината не знае колко е легловата база в града

Местният парламент взе на прицел Консултативния съвет по туризъм

Иво Дернев

Културизъм и културен туризъм не са едно и също нещо. Така председателят на групата на социалистите в местния парламент Николай Радев оцвети днешния дебат около Годишната програма за развитие на туризма в Пловдив. Отчитането на изпълнението на програмата за 2018-та и приемането на тазгодишната се превърна в дискусия на тема култура, в която Фондация „Пловдив 2019” отново влезе в пленарната зала на местния парламент.

Именно с критики към развитието на проекта Европейска столица на културата откри дебата по иначе туристическата точка от дневния ред Николай Радев. Месец след откриването на Европейска столица на културата нещата затихнаха сериозно. Този Управителен съвет вече не се справя. Да направим специална сесия за Европейска столица на културата, предложи социалистът.

После се спря и по същество на Годишната програма за развитие на туризма. Той заяви, че е нужен контрол над частните легла в града, като смята, че заради слаба реклама има спад в туризма.

Един от големите проблеми е отчитането на посещенията в местата за настаняване. Няма система, която да отчита точно заетостта. Разчитаме на хотелиерите какво декларират. Но по единна система за туристическа информация работи Министерството на туризма, каза относно контрола върху легловата база кметът Иван Тотев. И отбеляза, че туристическият данък в Пловдив  е изключително нисък- 60 стотинки за тризвезден хотел и 80 стотинки за 4-звезден.

След което се спря на критиките на Радев относно случващото се с Европейска столица на културата. Основно събитията започват след февруари, когато ще излязат на улицата и ще бъдат по видими. Но и в момента се случват навсякъде и във всички културни пространства. Ако не виждате културния живот в момента, значи не искате да го видите. Залите са пълни. Билети за спектакъла „Одисей” на театъра няма и за трите премиерни дати. Не можах да си намеря билети и за спектакъла на операта „Мария от Буенос Айрес”, отбеляза Тотев. Като не възрази да се направи сесия по темата.

В дебата се включи и Слави Георгиев от Обединени патриоти, който заяви, че Фондацията продължава да живее в собствен свят и няма никакъв синхрон с принципала си- Общински съвет. След което се спря по същество на темата за туризма. Средствата, които инвестирате в реклама нямат възвращаемост през туристическия данък. Има по какво да се работи в рекламата. Не се презентираме добре. Нужни за алтернативни канали за реклама, смята Георгиев.

Факт е че търпим критика за туристическия данък, призна в отговори си кметът. Местата за настаняване са безпрецедентно повече от предходни години. Дори не знаем колко е легловата база в Пловдив. Тук категорично търпим критики, не скри Тотев.

Съветниците от опозицията насочиха вниманието и към туристическите изложения, на които градът се представя. Кметът им отговори, като насочи вниманието към Консултативния съвет по туризъм, който взима тези решения. Скептично настроен съм към този съвет. Едни и същи хора от дълги години, едни и същи идеи. Това не е структура, която да даде различна визия за развитието на туризма в Пловдив, отбеляза градоначалникът.

Слави Георгиев се съгласи с него: „Консултативният съвет по туризъм не е адекватния орган. Там едни и същи хора, които нямат нищо общо с туризма, говорят едни и същи приказки”.

На финал на дискусията ресорният заместник- кмет Александър Държиков обясни, че детайлна информация за легловата база под тепетата липсва, но за сметка на това има такава от посещенията в общинските музеи и галерии, които отчитат рекордни такива.  Освен това приходите на хотелиерите за миналата година са 28 милиона и 600 хиляди лева, което е с два милиона повече от предходната година, отчете Държиков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина