АктуалноВкусът на градаЖивотЗабавлениеНовини

Занаятчийски сладолед в Пловдив

24 март е обявен за Ден на занаятчийския сладолед и днес ние ви разхождаме виртуално из няколко любими места

За произхода на любимото на много хора лакомство – студеният вкусен сладолед – са написани немалко противоречащи си една на друга истории, затова е доста трудно да определим кое от всичко това е истина и кое – лъжа.

Сладоледът е съпътствал човечеството в продължение на хиляди години. Първият сладолед се е появил не в Антична Гърция или Рим, а в Древния Китай преди 5000 години. Китайските императори били първите хора, за които е известно, че са яли сладолед. Те смесвали сняг и лед, донасяни от планините, и прибавяли в сместа портокали, лимони и зрънца от нар, а също така вино и мед. С този вкусен десерт владетелите се освежавали, докато си почиват.

Европа научила за замразения десерт през 13 век от известния пътешественик Марко Поло, който донесъл от Китай в Италия рецепти на плодов сладолед. Сладоледът моментално влязъл в списъка с най-изискани десерти на италианските аристократи. Рецептите за приготвянето му  били дълго време пазени в тайна, а придворните готвачи давали обет за мълчание за всичко, свързано с приготвянето му.

След Втората световна война производството и консумацията на сладолед придобива все по-голяма популярност и той започва да се предлага в най-различни вкусове, с разнообразни топинги и аромати. Днес сладоледената индустрия печели милиарди долари годишно, но постепенно консуматорите започват да се ориентират към занаятчийския сладолед, който се приготвя единствено от свежи продукти.

От 2013 година това вкусно ледено изкушение се почита и със специален ден, обявен от Европарламента. 24 март е обявен за Ден на занаятчийския сладолед и това го превръща в единствената храна, която си има своя своеобразен празник.

Тирамису Dolce Fellini

За вкус на 2019-а година е избран тирамису, а най-хубавото е, че всички любими места на екипа на Lost in Plovdiv вече са подготвени и забъркват истинско италианско джелато. За приготвянето му са нужни единствено прясно мляко, сезонни плодове, ядки и  пълномаслена млечна сметана. Тайната е в произхода и качеството на използваните продукти – прясното мляко – истински свежо и прясно, а сметаната – в никакъв случай растителна.

Витрина – Dolce Fellini

Едва ли има храна, която да ни изкушава повече, особено в момента, в който топлото време трайно се настани в Града под тепетата. Неведнъж сме ви препоръчвали любими места за сладолед, а дори миналото лято намерихме още цели 5, където сладоледът е божествен.

Dolce Fellini, Argento, Стената, Gelateria Vivaldi са само малка част от тези, които не можем да подминем и използваме всеки свободен момент, в който да си откраднем малко време на слънчице с фунийка в ръка.

Бачио лешников – Dolce Fellini

В Dolce Fellini добавят най-качествените лешници от Пиемонт, шам-фъстък от слънчева Сицилия, шоколад от Южна Америка и Африка, най-чистите зърна ванилия от Мадагаскар и Южна Полинезия, прясно сирене, внесено от Европа, както и най-добрата селекция от ликьори и сиропи. Няма как да не поглезите очите, небцето и душата си, когато за направата са използвани истински натурални съставки, спазват се автентичните италиански рецепти и начини за приготвяне, а към това са добавени новаторските идеи и кулинарен талант на майсторите. Съвсем скоро при тях очаквайте и вкусове като мента с мляко (лате мента), орехи и смокини, сорбе малина, сладоледена френска торта, блек форест, мистеро латино (шоколад, лешници и ром), лайм, млечен шоколад, Рафаело и Буено.

Argento пък ви предлагат цяла една Италия във фунийка и от тях препоръчваме да заложите на пистачиото.  Джелатото в Argento никога не се замразява дълбоко и трайността му е в рамките на 2-3 дена. По този начин се гарантира, че сладоледът ще е винаги пресен, ще запази максимално вкусовите си качества, а поддържането на постоянна температура до максимум -14 градуса го прави подходящ за консумация целогодишно и няма нужда да се опасявате, че ще загубите всякакви усещания само след първата хапка.

Друго място за занаятчийски сладолед е Gelateria Vivaldi, които залагат на по-нетрадиционни вкусове и експериментират със съставки, които вероятно не очаквате да опитате точно под формата на ледения десерт. Джелато с кристали от морска сол, Джак Даниел’с с бадем и Авокадо са само малка част от предложенията, които ако сте авантюристи, трябва да пробвате.

Вчера в Пловдив врати отвори и обект на Savini Gelato, които работят само с биосуровини за направата на сладоледа. Те слагат абсолютно вето на пластмасата, затова всички чаши и лъжици, които използват,  са 100% биоразградими. С нетърпение очакваме да разберем какви вкусове са подготвили за Града под тепетата и с какво ще ни изненадат в годината ни като Европейска столица на културата.

Кой е вашият любим вкус и доближава ли се българското джелато до италианското?

Източник: Lost in Plovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина