АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Жители на Кършияка възстановяват отсечените дървета в спорния терен (ГАЛЕРИЯ)

Подписката с искане за парк зад Санкт Петербург събра 1000 поддръжници за ден

Битката на кършияклии за зелената зона зад хотел „Санкт Петербург”, собственост на дружеството „Парадайс гардън резиденс“ продължава. Подписката им с искане теренът да остане парк събра 1000 поддръжници за по-малко от ден.

На мястото на изсечените дървета рано тази вечер протестиращите започнаха да  засаждат 40 нови фиданки, предоставени от еколозите на район „Северен“. Дръвчетата са от вида пауловния, който расте с около 3 метра на година.

От инициативния комитет разказаха пред репортера ни, че сутринта са имали среща с кмета на района. Ральо Ралев и предоставил документи, показващи колко и кои дървета са били разрешени за отсичане.

Междувременно стана ясно, че е сезиран и Пловдивския общински инспекторат, започната е проверка. Тя трябвало да установи дали не са допуснати нарушения при масовата сеч на дърветата. Проверка на еколозите днес установила, че заповедта не е спазена и са отсечени повече.

Ралев обеща подкрепа на протестиращите, като заяви че предприема действия за внасяне на предложение до Общинския съвет, което предвижда Община Пловдив да закупи 16-те декара и те да бъдат превърнати в парк.

Припомняме че, че имотът е собственост от 2017-та година на Байрам Солак от село Мулдава – Асеновградско. Той ги купува от семейството на бизнесмена Георги Гергов.

Ден след протеста в Кършияка собственикът на компанията „Парадайс гардън резиденс” Байрям Солак заяви, че е готов да продаде теренът зад хотел „Санкт Петербург“ на общината. В интервю за Радио Пловдив Солак обеляза, че няма строителни намерения за парцела от 16 декара и е готов да се раздели с придобития терен, било то чрез сделка или отчуждаване.

По думите му, дърветата са отсечени, тъй като били опасни и това се виждало дори и без да трябва преценка на еколози, освен това при инцидент собственика щял да носи отговорност.

На засаждането на фиданките днес се появи д-р Веселка Христамян от „Да, България!“. Тя и още 2-3 млади дами с нея се включиха в подписката и залесяването и общеха подкрепа на съкварталците.

Очаква се в сряда – 13 март, преди началото на сесията на Общински съвет, зам.-председателят Пепа Деведжиева (РФ), която също е обещала съдействие, да внесе искането на протестиращите и тяхната подписка.

Председателят на Инициативния комитет на протестиращите Асен Костов заяви, че са удовлетворени от предприетите от администрацията действия, като припомни, че жителите от квартала очакват среща с кмета на Пловдив Иван Тотев. Протестиращите дават срок от една седмица за изпълнение на поставените от тях искания.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. To туй саденето убуу , а после кой ще ги полива???Щот е лесно да го боднеш,ама за да станат големи дървета като отсечените иска грижи.
    Силно се съмнявам, че живущите наоколо и протестиращи като станат жегите юни, юли и август ще носят по два-три кубика вода на всеки няколко дни…

  2. Дано сме живи да ги видим тези оръфани клечки за зъби като…развити и пълноценни дървета ! Едва ли, обаче…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина