АктуалноГрадътКултураНовини

Дом за Пловдивската опера и Общината финансират заедно обемно проучване за сграда

Целта е да се изясни дали Концертна зала и общинския терен наоколо са подходящи за проекта

Фондация „Дом за Пловдивската опера“ и местната администрация продължават стъпка по стъпка към проекта, това стана ясно днес от изказване на кмета Иван Тотев, който обяви, че в партньорство ще се финансира конкурс за обемно устройствено планиране.

Той разказа, че след поредица от срещи с инициативния комитет са си стиснали ръцете за въпросното проучване, което да отговори на въпроса „възможно ли е на мястото на  затворената и неизползваема Концертна зала да има сграда с тези габарити, които са заложени в проекта.

Очаква се на среща днес градоначалникът и председателят на  фондацията инж.Любозар Фратев да оформят предложени до Общинския съвет, за обявяване на конкурса. По предварителни разчети за него ще са нужни  около 20 хил. лв.

„Поканихме инициативния комитет, не само да ни казват какво искат, а да участват в партньорство, не само да дават идеи, а да вадят и пари от джоба си. Тъй като по време на многото обсъждания по темата се породиха питания конструктивно възможно ли е това. Именно заради това, а и заради поетия ангажимент от страна на Общината за съдействие ще стартира конкурсът. Той ще бъде финансиран 50 на 50% от Общината и от Инициативния комитет,“ разказа  Иван Тотев.

По думите му, ако проучването каже „да – възможно е преместването на операта на площад „Централен“, ще започне работата по ситуиране на операта там. 10 хил. лева имат от комитета, ние също ще дадем толкова и ще стартираме проучване. До края на мандата ще е ясен резултатът от него.“

Припомняме, че още в края на октомври м.г. стана ясно, че Община Пловдив залага на широка идейна разработка по отношение проекта за Концертна зала. Освен това на 2 август 2018-а година местният парламент спори по темата да се бута ли сградата на бившия Партиен дом и там да бъде издигнат Дом на пловдивската опера близо 3 часа. В крайна сметка искането на Фондация „Дом за Пловдивската опера“, внесено като предложение от кмета Иван Тотев, парцелът под сградата на бившия Партиен дом да бъде даден за построяване на сграда с функции на съвременен център за музикално-сценично изкуство бе прието с прието с 27 гласа „за“, 15 „против“ и 3 „въздържал се“. Въпросното решение обаче не съдържаше никаква конкретика.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина