БългарияВластИзбориНовиниПод лупа

НС пак се мести в бившия партиен дом

От началото на септември (след лятната ваканция на депутатите) Народното събрание се мести в сградата на бившия партиен дом. Като формална причина за преместването се посочва необходимост от ремонт на покрива на досегашната сграда на Народното събрание. Решението обаче идва при опасения от представителите на медиите, че след преместването възможностите за срещи и разговори с депутати ще бъдат ограничени и така работата им възпрепятствана, съобщава Дневник.

Последно през есента на 2020 г. насред протестите срещу третото правителство „Борисов“ и тогава главния прокурор Иван Гешев Народното събрание се премести в сградата на бившия партиен дом. Публичното обяснение тогава беше, че след оскъпен ремонт там има нова, съвременна зала, отговаряща на нуждите на депутатите. Неофициалното обяснение обаче е, че преместването беше направено тъкмо заради антиправителствените протести. Причината е, че сградата с надпис „Съединението прави силата“ е много по-лесна за обграждане и затрудняване движението на депутатите, докато тази на бившия партиен дом е много по-голяма, с множество входове и изходи.

Журналистите надалече

Друг търсен от ГЕРБ ефект от при преместването на 44-ото Народно събрание беше, че журналистите на практика нямаха достъп до народните представители. За медиите имаше предвидено помещение с екран, звукът и картина прекъсваха, но според тогавашния председател на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) беше достатъчно медиите да правят „мониторинг“ на заседанията.

Снимка: © Цветелина Белутова, Капитал

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина