АктуалноГрадът

Двуметрова мартеница в Капана (СНИМКИ)

Кварталът посреща гости с огромни Пижо и Пенда през месец март

Автор на мартеницата е пловдивчанката Милена Бочукова

Главната в Капана – ул. „Христо Дюкмеджиев“, от днес има свои Пижо и Пенда, за разлика от онези пред общината, тези в квартала на творческите индустрии са дело на скулптура Милена Бочукова.

Отнело и е седмица да ги изработи. Самите фигури са високи 1,5 м., но с „конеца“, който ги свързва, стават двуметрова мартеница. Материалите, които авторката използва са плат, арматура и дунапрен, тъй като традиционната вълнена или памучна прежда, не е подходяща за конструкцията им в случая, разказа тя.

Сувенирът виси на дърво срещу култовия бар за крафт бира Котка и Мишка.  Проектът се реализира от фирма „Скейл Фокус“, гр. Пловдив с подкрепата на район „Централен“ – Община Пловдив, като фирмата инициатор, след допитване до администрацията и съкварталци, се спря на брезата пред № 9. Точно на това дърво всеки след обед се събират птиците в Капана.

Кметът на района Георги Стаменов, който присъства на поставянето на арт инсталацията, използва повода да честити на минувачите празника, като им подари по една мартеница и им пожела здраве и успехи.

Пижо и Пенда ще красят квартала на творците през целия месец март. Мястото вендага стана притегателно за слефита.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина