АктуалноГрадътКултураНовини

БНБ посвещава сребърна монета на Пловдив – Европейска столица на културата

Проектът с автори Пламен Чернев и Преслав Чернев е класиран на първо място

Номиналът ще е 10 лева

Соня Попова

Българската народна банка ще отбележи със специална възпоменателна монета Пловдив като Европейска столица на културата през 2019-а година. Сребърната пара с номинал 10 лева ще бъде официално емитирана в деня на откриването на 12 януари идната година.

Изданието ще е с колекционерска стойност и все още не ясно на каква цена ще се продава, а от банката още не оповестяват данни за тиража.

По правилник възпоменателните монети се разпространяват единствено на касите на  БНБ в София, пл. „Княз Александър I“ № 1, както и в градовете където има представителства на банката. Това само по себе си означава, че в деня на официалното пускане на монетата пред сградата на БНБ на Малката главна ще има опашка от колекциноери.

Заради предишни подобни случаи от банката дават възможност за предварителни заявки, които имат право да правят от офисите на търговските банки.

От банката обявиха анонимен конкурс за изработване на проекти за сребърна възпоменателна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“, емисия 2019 година преди време и вече резултатите са ясни.

Проектът с автори Пламен Чернев и Преслав Чернев е класиран на първо място. Двамата автори напоследък печелят повечето конкурси на БНБ. Второ е спечелено от Ваня Димитрова – Хаджигаева, а трето не се присъжда.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина