АктуалноГрадътНовини

БНБ в Пловдив остава в сградата на Малката главна поне още година и половина

Заедно с Дружеството за касови услуги, с което и сега ползват помещенията в  сградата – паметник на културата

Таня Грозданова

Представителството на Българската народна банка в Пловдив ще остане поне още една година и шест месеца в емблематичната сграда – паметник на културата на ул.“Райко Даскалов“ № 51. Предстои подписване на договор за наемане на общинските помещения, след проведен на 15 февруари два търга с явно наддаване от администрацията на града.

За обявения законов срок на процедурата документи за участие в търга са били подадени само от БНБ и  „Дружеството за касови услуги“ АД (ДКУ АД), с което и досега ползват помещенията в  сградата – паметник на културата на Малката главна, съобщи за Под тепето Мирослава Сукарева Директор на дирекция „Общинска собственост”.

Припомняме, че това е акционерно дружество, собственост на: Българска народна банка, Уникредит Булбанк АД, Банка ДСК АД и Обединена Българска банка АД и Райфайзенбанк (България) ЕАД.

Предстои да бъде подписан договор за наема, който ще е за срок от година и половина, каза още Сукарева и допълни, че ако от БНБ успеят преди това с проекта за изграждане на новия си голям административен и касов център в района на Скобелева майка, то договорът им за наем към Община Пловдив ще бъде прекратен своевременно.
Припомняме, че в бюджета на БНБ за тази година са планирани близо 14 000 000 лева за изграждането на центъра. Този проект е част от цялостния план за строителство, реконструкция и модернизация на имуществото на Централната банка. теренът беше предоставен на Националната банка от Община Пловдив, срещу красивата представителна сграда на банката на ул. Райко Даскалов”, която е ѝ паметник на културата. Още преди повече от 2 години се заговори, че по идея на кмета Иван Тотев общинската администрация може да се премести в сградата-бижу, тъй като сегашната й е недостатъчна. От лятото на 2016-а БНБ плаща наем на общината, за да ползва творбата на архитект Якоб Хайнрих Майер, която е на над 120 години.

От своя страна Община Пловдив планира ремонт на сградата на Малката главна. Има съгласуван проект с НИКН, който предвижда фасадата да бъде в оригиналния си оранжев цвят.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина