Велико: ASIA забиват в Пловдив

Живот

Супергрупата с феноменално шоу заедно с пловдивската филхармония на Античния

Британците идват в оригиналния си състав

Image title
Пловдив ще е музикалната столица на България този септември. За концерт на Античния под тепетата пристига една от супергрупите в цялата съвременна музикална история- ASIA. Британските прогресив рок машини ще се качат на древната сцена с пловдивската филхармония, а заявката е за феноменално шоу, каквото градът ни не е виждал. Най-яркото събитие на есента за българските меломани бе обявено днес от Васил Върбанов и кмета Иван Тотев, а Ейша идват в Пловдив за поредното издание на фестивала Sounds of the ages.

ASIA ще забият тук на 21 септември в оригинал- Джеф Даунс, Джон Уетьн, Стив Хауи и Карл Палмър. Българските ейшисти ще видят и чуят на живо хората, които създадоха музикалната марка ASIA. А това супергрупа не е поредна щампа за представители на шоубизнеса. Още с раждането  си през 1981г. бандата е обявена за фантастична формация, тъй като събира в едно най-доброто  Йес, King Crimson, и Emerson, Lake & Palmer, Uriah Heep, U.K., Roxy Music, Wishbone Ash и The Buggles.

Image title
Ще имаме шанса да присъстваме на една невероятна продукция, изключително скъпа, с много визуални, светлинни, звукови ефекти. Концертът с пловдивската филхармония и диригента Левон Манукян ще бъде заснет на DVD, обяви Васил Върбанов. Британците ще дойдат в Пловдив няколко дни преди самото шоу, а вдигането на специалната сцена ще е епохален труд. Всеки от музикантите от звездната компания идва със собственото си, все индивидуално и уникално оборудване. Със стъкмяването на фермата ще бъдат заети много хора, тъй като конструкцията ще е гигантска и ще се строи близо седмица.

На живо ще чуем най-големите хитове на Ейша. Шоуто ще е още по-емоционално от това в НДК преди няколко години и ще Image title
е предвестник на новия албум на бандата, който излиза по-късно тази година. Цените на билетите за меко казано достъпни- от 30 до 40 лева, което е с поне 40 процента по-ниска цена от подобни по мащаб концерти, организирани на други локации в България. Ценните хартийки се пускат в продажба още утре, допълни Върбанов.

Той не скри, че за  Sounds of the ages са водени преговори с още 3 култови групи, но в крайна сметка името на ASIA е натежало. Предстои ни нещо мащабно, с което сме на път да превърнем Античния театър в желано място за изява на велики групи, които искат да филмират концертите си. Така стана с Анатема миналата година, които пускат в продажба DVD-то си от миналата есен на Античния на 23 септември. За 2014-та вече имаме контакт с 4 изключителни имена. Ще дойде момент, в който ще можем да си избираме кой да свири на Античния театър в  Sounds of the ages, доволен е Върбанов.

ASIA идват като част от календара на Есенен салон на изкуствата 2013 и в подкрепа на кандидатурата ни за европейска столица на културата.

Двете Ейша ери

Джон Пейн
Джон Пейн
Както при много банди, в които различни музиканти идват и си отиват, така и при Ейша има две групи фенове- тези на оригиналния състав, който идва в Пловдив, и тези на вокала Джон Пейн, с който бандата промени звученето си и го втвърди за няколко епохални албума.

Дебютният едноименен албум на супергрупата излиза през 1982 г. и остава на първо място във чартовете, а списание „Билборд“ го титулува албум на годината. През октомври 1983 г. Джон Уетън внезапно напуска групата и причините затова са обект на спекулации и до днес. На следващата година Уетън се завръща, но пък започва процес на постоянни промени в състава. През 1986 г. групата се разделя и се връща в студиото чак през 1990 г. с променен състав. През ноември правят два концерта в тогавашния Съветски съюз, които събират 20 хил. души. В САЩ обаче са далеч от успеха.
Тогава започва ерата на с Джон Пейн, която продължава близо 15 години. Гласът му звучи в седем тави. Поредният разрив настъпва през 2006-та, когато Пейн напуска, Ейша се събира в оригинален състав за турне, а по-късно излиза и новия албум със старото ейша звучене- Финикс.
Пейн се отделя с Джей Шелън и Гътри Гован. Тримата първо сформират GPS, но през 2007 г. създават „Ейжа & Джон Пейн“ и обявяват, че ще изпълняват песни от цялата история на групата.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.