Така се прави!

Живот

 Частници с урок към държава и община за реставрация и съхранение на монументалното изкуство

Стенописът на Йоан Левиев във фоайето на Новотела се обгрижва като корона с диаманти

Стенописът на Йоан Левиев, експониран гордо в НовотелаТака се прави! Това сякаш крясват в лицата на общинска администрация и държавните институции частни бизнесмени с отношение към духа, паметта и изкуството. Като корона с диаманти обгрижват стенописа на Йоан Левиев във фоайето на Новотела. За хората, които държат петзвездния хотел на Пловдив, работата на един от най-големите български художници върху зид в мястото за обслужването на гости, е вероятно ценно колкото самите звезди върху името на бизнеса им. За тях културата и духът са по важни от лустрото и лукса. Стенописът бе съхранен, детайлно реставриран и експониран гордо с редица осветителни тела по време на големия ремонт в Новотела преди повече десет години.  Тогава, с поклон и уважение към Йоан Левиев, собствениците му повикаха екип от реставратори, художници и сродници на маестрото, за да се посъветват как да съхранят и освежат творбата му. И го направиха по възможно най-добрия начин. Почти всеки от гостите ни застава в един момент пред тази фреска, снима я, коментира я, интересува се. В последствие я носи в страната си и говори за българската култура и представителите й. Със сигурност не споменава за олимпийския вътрешен басейн в хотела, но за тази творба разбират всички около гостите ни, разправят пред Под тепето от персонала на Новотела. Браво, така се прави!

Споделете ни във:

4 коментара за “Така се прави!

  1. Под тепето,абе толкова ли е трудно да разкриете КОЙ точно е проектирал тази стена с която се прикрива стенописа и да сложи точка на въпроса!Научете името на проектанта,и всичко ще сси дойде на мястото,другото е разтягане на локуми..,майна!

  2. Що за тъпанар си вре, ужасно разплакан. Това наистина е прекрасен пример! Заради такива като теб сме на този хал- като нещо е добро- посочи го с пръст. Така трябва да се случват нещата…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.