Идея: Автентичен принт да замени оригиналния стенопис на Йоан Левиев

Живот

Час по-скоро трябва да се създаде Институт за паметта на Пловдив

Няколко идеи за връщането на реплика на загубения завинаги оригинален стенопис на Йоан Левиев се появиха след вестта за кончината му днес. Много от хората на изкуството под тепетата предложиха фреската да бъде възстановена по съществуващите скици на маестрото, които се съхраняват в библиотеката, а днес бяха показани пред медиите във фоайето на Дома на културата. Нещо изключително интересно пък предложи дъщерята на великия художник Йоана, което Под тепето напълно подкрепя. Да се направи принт паметник и на произведението и на царящото безхаберие в държавата. Като това бъде описано детайлно в информационна табела. Идеята на Йоана е да се намери фотограф- артист с поглед и със супер професионална техника, който да успее да заснеме в перфектни детайли съществуващите скици, да го качи на качествена висока резолюция и да направи гигантски принт с автентични размери, който да бъде разположен на същата стена в бившия Синдикален, за да могат да видят хората какво е било. Нещо като римейк на произведението. Това е напълно възможен подход в дадената ситуация. Като трябва да е придружено с табелка, която да дава информация какво е това, защо го няма оригиналът и какъв е знакът му, казва Левиева.

След днешната тъжна вест дойде и друго предложение, което май се харесва на всички. То идва от писателят Александър Секулов, а ние го приемаме като следващата си кауза. А именно- създаване час по-скоро на Институт за паметта на Пловдив. Който да тръгне като доброволческо усилие, но да се институционализира, да събира спомените, красотите, старините, архивите на града, но и да ги пази, да мисли за реставрацията им, да се бори с безхаберието.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Идея: Автентичен принт да замени оригиналния стенопис на Йоан Левиев

  1. А нима това не функцията на държавният архив,библиотеката и всички музеи. Стъпил ли е Секулов там да провери какво се съхранява и поддържа. От Петното е лесно да се дават акъли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.