Реставрират скулптурата на Атлас

Живот

Възстановяват сградата на Главната по архивни фотографии

Снимки: Владимир Янев

Скулптури реставрират фигурата на митичния герой Атлас, който се опитва да крепи небето от покрива на емблематичната сграда край фонтаните на Главната. От два дни специалистите ремонтират и възстановяват изящната творба, докато под тях върви ремонт на фасадата на постройката. За него ви информирахме преди десет дни. Както ви съобщихме тогава, там скоро ще има квалитетен ресторант на няколко етажа. Доброта новина е, че след скулптурата, реставраторите ще работят и по лицето на сградата. Инвеститорът е решил да възстанови всички орнаменти по архивни фотографии от 20-те и 30-те години на миналия век. Освен това ще бъдат върнати старите автентични цветове на къщата, както и ще бъде поставена дограма, възможно най-близка до оригиналната.

 

Споделете ни във:

3 коментара за “Реставрират скулптурата на Атлас

  1. Да поправя допуснатите неточности в публикацията и да допълня: Скулптурата на Атлас се реставрира от скулптора-реставратор Никола Стоянов /на снимките с бялата шапка/. Завършена е на 23.07. Фасадата ремонтират с топлоизолационни плоскости /но не реставрират/ други хора.

  2. Доколкото разбирам, оригиналните орнаменти не са заснети, а ще бъдат уподобени по снимки. Резултатът ше е имитация, която ще минава пред туристите, подобно на новата възрожденсйа сграда срещу Къщата ба Ламартин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.