Покемоните превзеха улиците на Капана

Живот

Десетки се позиционираха по паважа, за да ловят любимите си герои

Иван Чердаков: Харесвам играта заради социалния контакт и движението- изминавам по 10 километра на ден с нея

Паулина Гегова

Технологиите превзеха 21 век! Няма две мнения по въпроса и няма място за дебат! Положението е такова, каквото е, независимо дали на някои ни харесва или не. Дигиталният живот отнема поне половината част от реалността и това е факт. За добро или лошо, главите ни твърде често са забити в дисплеите на телефоните.

Последната мания, която пристрасти очите ни към смартфоните, е Pokemon Go – играта, която върна последните поколения години назад, когато едноименното аниме бе хит сред децата. Сега, през 2016-та индустрията напипа следваща стъпка в златната мина на бранша, като изкара дигиталната игра, в която всеки може да залови анимационните герои. В България тази мания се увеличава с всеки изминал ден. Младежи и не само, всекидневно обикалят градовете в търсене на Пикачу, мишки, прилепчета и още много, а организираните срещи може да се превърнат в традиция за любителите.

След столицата беше ред и на Пловдив а масов лов на покемони, като снощи в творческия квартал Капана се организира един такъв геймърски брифинг. Тийнейджъри и възрастни окупираха ул. „Златарска” и района на небезизвестното „Ядрото”. Самата сцена бе накичена и явно всички се забавляваха. Мяркаха се дори чужденци и докато заведенията в околността бяха запълнени от посетители, то игровите фенове бяха тяхното алтернативно огледало.  Всичко протече мирно, без много шум. Играта е движенческа, но явно не създава проблеми и разправии между различните отбори.

Хората я играят по най-различни причини. Деан Йорданов, например, обича прогресивни игри като тази, в която има възможността да е един от първите играчи и да развива нивото си. Симеон Боев и Иван Чардаков я харесват най-вече заради социалния контакт. За тях е забавна и ги кара да се разхождат. Иван извървява по 10 км. всеки ден заради нея. На Антон Башев му допада, защото запълва празното време на хората.

Контрапункт на тези мнения е това, че играта запълва свободното време, но и го отнема, а то може да бъде използвано по много по-ползотворни начини.

За неиграещите, тези, които снощи обикаляха павираните улички, вероятно са изглеждали странно. Различни хора, различни идеали. Хубавото в случая бе, че Капана е пешеходна зона и пострадали поради невнимание нямаше. Всичко започна в 22:00 вечерта и приключи мирно към полунощ. Никой на никого не пречеше, никой с никого не се заяждаше. Но се доказа, че Pokemon Go ще се развива все повече, което едва ли трябва да ни учудва. Все пак, дори Хилари Клинтън играе и е част от червения отбор.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.