Николай Пловдивски с маникюр и замъглен от банкноти поглед в изложбата на Жабовски

Живот

Татусът на Бойко върху голо дупе и блудстващите духовници са провокация, а не скандал, казва художникът

Религиите ще бъдат унищожени, както пише в Библията, смята творецът

Image title
Пловдив е провокиран за едни. Скандализиран за други. Самият факт, че се говори за провокация и скандал е достатъчен, за да обърнем специално внимание на винаги острия и често болезнено прав и реален художник Аркадиуш Жабовски, който снощи откри самостоятелна изложба в галерията на Гладстон. В нея не е пожалил дори Дружеството на пловдивските художници, които са домакини на вернисажа му. Буквално гази разкъсаната от скандали православна църква, световният ред, комерса,бездушието. За изразни средства освен нетрадиционна живопис с много фалоси, духовници-изнасилвачи, марсианци в църковни одежди, вагини, авторът използва и натурални похвати- кръв, сперма, фекалии, истински череп. Строшената цигулка изобразява крушението на естетиката и духа пред чалгата. Срязаният човешки череп символизира продаването на човека на части, търговия с жени, с части на човека. Вече не сме едно цяло, вече сме раздробени. Просто търговска стока. Човек стана животно, уточнява Жабовски.

Телефонът до Господ
Телефонът до Господ
Тръгнахме на разходка покрай картините и арт инсталациите на автора. А те започват с борбата на човек срещу световния ред и комерса. Световната криза я предсказах две години преди да настъпи. Аз я усетих и я нарисувах. Е, днес работите ми са актуални и хората цъкат с език, казва художникът и сочи картината на просеща баба, над която висят надписи на корпорациите и браншовете, които я лишават от достоен живот. Посланието е ясно- човек плаща за всичко, но не и за себе си. Притиснати сме отвсякъде. Хората остаряват самотни и бедни. Тъжни, огнетени, казва Аркадиуш.

Взел е на мерник всички религии, които според него, а и не само, са се превърнали в мощни корпорации. А човек търси утеха, търси духовна опора. Щом не я намира в съществуващите църкви, е готов дори да прекоси вселената. Крахът на религиите е предсказан от Библията. Аз не съм някакъв пророк. Те ще бъдат унищожени. Ще изчезнат всички, няма да има религии. Това е в Апокалипсисът, казва Жабовски и влиза в религиозната тема от изложбата си. В която Николай Пловдивски присъства често. Като „духовник“ със замъглен от банкноти поглед, с маникюр, отмерващ силата на агресията и държавната власт с тази на църквата. Като отчето, за което Ролекса и Аудито са по-важни от изгубените човешки души и страданието на хората. Гледам телевизия и рисувам. Чета и рисувам. Не нападам някого. Аз съм живописен телевизор, подчертава Жабовски пред една от картините, посветена на пловдивския владика.

Бурканчето със семенна течност
Бурканчето със семенна течност
Не е сложил цени на картините си. Защото не ги е рисувал, за да ги продава. А за да накара хората да отворят очите и сетивата си за всичко, което се случва около тях. Работите ми не са с комерсиална цел затова си позволявам пълна свобода в живописта. Не спазвам канони живописни, правя пълен хаос в картините. Знам, че мога да не продам нищо, но по-важното е да дам глас на изкуството.Досега са ме поздравявали всички, въпреки че от някои неща ги е заболяло. Но хората са ме подкрепили, няма и един, който да ме е обидил на изложбата.

Когато не можеш да рисуваш- никой не ти обръща внимание, даже да си направиш скандал. За да нарисуваш нещо скандално в кавички трябва да си го преживял. Провокативното те кара да мислиш. Не целя да обидя някого, а да питам какво става. Не търся слава. Обикновен художник съм. Рисувам си и ако някой се трогне- съм умен. Ако съм глупак- ми се присмиват или ме подминават. За щастие ми се случва рядко да ме подминават, казва художникът.

Image title
В галерията има няколко крещящо натурални творби. Като бурканът, в който е забита спринцовка, а в него плуват лепкави неща. Или стъкленицата с плуващи мъртви пчели. Това е символ на унищожената природа. Бурканът със спринцовката символизира ваксините, с които се стараят да ни съсипят здравето, здравеопазването, което е унищожено тотално. А пчелите- много обичам пчели. Човекът и системата обаче ги убива, допълва Жабовски. Изкарал е и мощи, като тези, които разнасят през ден в някои пловдивски храм. За разликата от техните, моите мощи са от месо, от истинско месо. Както е и този истински памперс, с истинска кръв. Както е и това бурканче с истинска сперма. Творбите, които са били заклеймявани във времето, сега са класически творби. Декамерон, например. Аз не искам да се превърна в класик, а да карам хората да мислят, това е, завършва Жабовски.Image title
Image title
Image title
Image title
Мощите от месо
Мощите от месо
Счупената цигулка
Счупената цигулка
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Буркан за ваксини
Буркан за ваксини
Image title
Image title
Памперс с истинска кръв
Памперс с истинска кръв
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.