Невиждани полицейски хайки по паркове срещу бираджии

Живот
Ченгета масово глобяват младежи за наздравица на открито

Image title

Невиждано полицейско присъствие се забелязва в последните няколко седмици по паркове и обществени писма. Хора в униформи гледат лошо, щуркат се насам-натам и дебнат. Не за бандити, терористи или редови нарушители на обществения ред. А за „нагли“, „безпардонни“ бираджии. От известно време младите хора биват притеснявани по средата на големия си кеф през лятото – пиенето на бира в парка. Нечута общинска заповед удря звучни шамари на тези, на които им е останала малката радост в края на деня- да изпият любимото пиво на пейка под звездите, с приятели или гадже. Униформените лепят глоби на хора, които не проявяват никакъв вандализъм, не вдигат шум, а тормозят будната пловдивска общественост с петте процента алкохол, които приемат под формата на изстудено до болка хмелово питие. 
Image title
Под тепето присъства на една подобна наказателна акция преди седмица. Буквално не повярвахме на очите си- униформени тряскаха с тежки актове младежи, че пийват биричка на Седмия хълм. Ден по-късно попитахме полицаи да ни прояснят за какво точно иде реч,. А те отвърнаха, че глобите са тежки и незнанието на общинската наредба не оправдава „пиячите“,  затова не трябва и да бъдат предупредени, ако бъдат хванати в крачка. Попитахме ги как могат хората да се информират за забраната. Самият полицай, посочвайки се с пръст каза, че първото нещо, което прави отивайки в друга държава и дори град, е да се запознае с всички местни закони. Направихме си труда и попитахме други служители на реда на следващия ден, които не скриха, че са склонни да направят предупреждение преди да връчат наказателното постановление. 
Image title
Гледната точка на потърпевшите е оправдано остра, а въпросите са много. Срещнахме се с няколко групи младежи по центъра днес, за да разберем какво се случва под звездите, ако си с бира в ръка. Началният разказ на едно от момчетата започва с това как случайно чул двама полицаи да си говорят. Бяхме тук, край Джумаята. Единият се обърна към другия успокоително, че младежите скоро ще „кацнат“. В този миг не предполагах за какво става въпрос. Ритуално седнах на пейката и спокойно почнах да си пия биричката, която купих от магазина до градинката. Тогава униформените скочиха и ми поискаха личната карта, разказва 22-годишен пловдивчанин, който съвсем резонно не пожела да разкрие името си. Без да задава въпроси той дал документите си, след което ченгетата започнали да попълват някакъв документ. Един от полицаите дори попитал колегата си кой член беше това нарушение. Другият отворил една малка книжка, потърсил около минута и издиктувал поисканото.  Накрая, когато момчето получило документа разбрало, че току-що са му написали глоба от 50 лева за това, че пие бира на обществено място. На мен пък ми написаха наказателно постановление без дори да пия бира една вечер. Дойде един полицай в нашата компания. И ни нареди „Ти, ти, ти, ти и ти сте глобени. Ти, ти и ти- не сте.“ Дори не бях близвал тази вечер, а ме глобиха. Да не говорим, че никой от нас не знае за такава наредба, какво му забранява тя и какви права има. По същата логика утре могат да ни глобяват, че дишаме на обществено място. Какво правим толкова- пием по една бира на въздух. Такива бандити ли сме? Спряхме да пушим, не се целуваме вече по пейките, да не би някой да изскочи от храста, да ни хване за рамото и да ни връчи наказателно постановление, негодуват младежите. Нашето мнение е, че са се разработили, за да пълнят общинската хазна. Веднъж едно от ченгетата ни каза, че просто не го кефим, преди да ни глоби. Е, взимат парите на студентите, които не могат да си позволят социален живот в заведенията, а го правят на открито, без да вредят на никого. Звучи доста… ориенталско, завършва третокурсник в ПУ, специалност Филология. Който на пук на незнайната наредба надигна кен бира пред екипа ни и заяви: „Ще пия бира на обществено място. Нека ме глобяват, доде им свърши хартията. Аз няма да им платя!“.
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.