БългарияЖивотНовини

Навръх Трифон Зарезан зарязаха лозите в Куклен

Навръх Трифон Зарезан зарязаха лозите в Куклен. Празник бе съпътстван от хубава българска музика и народни хора. Така започна отбелязването на Деня на лозарите и винарите на центъра в град Куклен днес.

С пожелание за здраве и берекет във всеки дом и плодородна година за лозарите, кметът Мария Белчева поведе хорото, малко преди да се пристъпи към традиционното зарязване на лозята. Студът не попречи на доста жители на града да почетат празника, да чуят молитвата за здраве и изобилие на плод и да изчакат зарязването на лозите.

За да е хубаво виното, трябва и хубаво грозде. Ето защо пред лозята бе изнесена икона на Св. Трифон, която е на близо 250-години, бе извършен и водосвет както за да бъдат здрави лозята, така и за здраве на всички жители на Куклен. След това се извърши и самото зарязване. Първи, както е по традиция, заряза лозите най-възрастният майстор винар – Владимир Гошев, който е от стар винарски род в Куклен. Традицията спази и кметът Мария Белчева. 

Да зарежат лозова пръчка и да бъдат част от обичая бяха и двамата зам.кметове на общината- Христо Божинов и Гюлен Гоганов, както и председателя на ОбС-Куклен Елена Филева. 

След официалната част, празникът продължи с вино и мезета пред лозята – така, както са го правили хората от едно време. Всяка година интереса за празника и за конкурса за най-добро домашно вино нараства. Това личи от увеличаващия се брой участници в надпреварата, като само при червените вина пробите са над 50. Местните винопроизводители влагат все повече старание и любов, за да бъде тяхното вино най-доброто. Двама професионални дегустатори оцениха качествата на техните вина. 

Класирането при червените вина:

 1 място – Георги Бараболов с Мерло

2 място- Костадин Павлов с Малбек

 3 място – Мехмед Реджеб с Каберне

Класирането при белите вина:

 1 място – Стоимен Дичев с Димят

2 място- Димитър Павлов със Сандански мискет

3 място – Костадин Колев с червен Мискет

Класирането при розетата: 

1 място – Димитър Павлов с Мавруд

2 място- Димитър Апостолов с Хамбургски мискет

 3 място – Ремзи Бошнак с Рубин

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина