Marillion от вековната сцена на Античния: Всички сме заедно!

Живот

Класиците на прогресив рока сътвориха една от най-запомнящите се музикални приказки в новата история на древния театър

Не просто концерт, а събитие за историята, каза някой снощи след концерта на Marillion в Пловдив.  Абсолютно всички клишета могат да бъдат използвани за описанието на онова, което се случи снощи на Античния театър. Но като че ли най-подходящо и за мястото, а и за основните герои в тази история, е „епохално”.  Легендите от Marillion сътвориха една от най-запомнящите се музикални приказки в новата история на древния театър. Стийв Хогарт, Стийв Родъри,  Пийт Трюуейъс , Марк Кели и Иън Моузли показаха защо са прогресив рок група №1 в родната си Великобритания в момента, защо ги боготворят по целия свят и защо концертите им са учебник за стотици музиканти по света.

Имахме шанса да чуем и видим виртуозни импровизации в продължаващи по двадесетина минути парчета, кристален звук, елегантни светлинни ефекти, мултимедия. И много послания. Шоуто на Marillion бе като дисекция на болното ни съвремие. С езика на музиката си те казаха: Всички сме заедно! Свалете бариерите и съборете стените! Срежете телените огради!  Приберете орйжията. Не се плашете от видимото, а отворете широко очи! Стийв Хогард и компания направиха заслужен поклон пред Кралете- покойните велики музиканти, като в едно с ликовете им на мултимедия, като контрапункт, вървяха напудрените физиономии на новите идоли. Търсете смисъла, оценявайте стойностното и отсявайте истинското, казаха ни с песен Marillion.

Точно това бяха направили всички близо 2000 меломани на Античния снощи. И музикантите го знаеха. Неслучайно нарушиха предварителния сценарий и излязоха за допълнителен бис. Бариери между тях и публиката нямаше. Имаше само любов и двете страни й се отдадоха докрай.

Целия текст и пълна галерия в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.