ЖивотЗелен градНовини

Лесни мерки за пестене на ток от бойлера

Министерство на енергетиката, в рамките на онлайн кампанията под наслов „Енергийната ефективност: по-ниски сметки, по-топли домове“, споделя няколко съвета:

  1. Ако отсъствате от дома повече от няколко дни, добре е да изключите бойлера. В противен случай термостатът ще продължи да включва и изключва, което ще доведе до излишен разход на електроенергия и до прекомерно натрупване на котлен камък.
  2. При покупка на нов бойлер, проверете загубите в режим на изчакване, посочени в ръководството на продукта. Така ще разберете колко добре е изолиран уредът, а това влияе върху разхода на енергия. Ако бойлерът се намира в студено помещение и се налага водата да преминава по дълга тръба до банята, изолирайте я. Така ще спестите ненужно охлаждане на водата.
  3. По-късите тръби предполагат по-малко загуба на топла вода. За нуждите в кухнята е подходящ бързо нагряващ, т.нар. „проточен“, бойлер с вместимост 5-10 литра. Той осигурява топла вода на момента, без предварително загряване.
  4. Да не се увеличава излишно температурата на водата, тъй като обикновено тя е 60 градуса, което е напълно достатъчно. 
  5. Бойлерът може да работи през нощта, когато тарифата е различна – цената на електроенергията е почти двойно по-ниска. Съвременните бойлери разполагат с добра изолация, като запазват топлината и на следващия ден. Така може да се спестят около 15% от сметката за затопляне на вода. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, мега яко нещо е и незабравимо изживяване –– https://do.my/alfa

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина