ЖивотЗабавление

Костадин Кисьов: 2018-та ще е годината на археологическите сензации в Пловдив

Шефът на Археологическия с почетен знак за 135-годишнината на най-стария музей у нас

Честват рождения ден с монетна изложба в ръчно направената за Панагюрското съкровище сейф-витрина

Кметът предложи вдигане на бронзова статуя на Тит Флавий Котис на Площад Централен след реконструкцията му

2018-та ще премине под знака на археологическите сензации в Пловдив. Сигурни сме в това и го гарантираме. Това обеща навръх 135-годишнината на Археологическия музей неговият директор доц. Костадин Кисьов. Той отказа да навлезе в детайл къде археолозите очакват да направят сензационните си открития през следващия сезон, но даде категорична заявка, че под тепетата ще има много изненади през 2018г.- Европейската година на културно-историческото наследство.

Навръх рождения ден на най-стария музей у нас, Кисьов прие почетния знак на Пловдив от председателя на Общинския съвет Савина Петкова. Той отбеляза, че в Археологическия музей вече  има почти 200 хиляди експоната. Екипът на институцията е нямал време за специални организации за годишнината от много проучвания през изтичащата вече 2017г., но пък е намерил начин да изненада приятно публиката по повод празника. От днес, в една от експозиционните зали, може да бъде видяна витрината- сейф, изработена специално за Панагюрското съкровище. Блиндираното съоръжение е произведено през 1950г. и е съхранявало съкровището до 1974г., когато то е преместено в София по заповед на Людмила Живкова. Витрината е реставрирана заедно с механизма за ръчно повдигане на екзпозиционната кутия.

Градът има нужда от музея и музеят има нужда от града, обърна се към доц. Кисьов кметът Иван Тотев. Той припомни, че следващата година археолозите ще имат много работа, като ще се фокусират главно върху проучването на югозападната част на Одеона, която се намира под съборените павилиони край Централна поща. Продължава работата по Небет тепе и Източната порта. Предвидили сме и дейности по Форум Юг, отбеляза Тотев.

Кметът предложи намереният и разчетен надпис в основата на стълбище в Античния театър, който го „състари” с 30 години, да бъде експониран на Площад Централен след реконструкцията му.   Като даде предложение да бъде издигната бронзова статуя на най-стария известен градоначалник на Филипополис Тит Флавий Котис .

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина