Къща „Клианти“, сградата на Осрам и хотел Холидей Ин в класацията „Сграда на годината“

Под небето

3 индустриални сгради намират място в класацията

Наградите ще се раздадат на 14 декември

8 сгради от Пловдив попадат в номинациите на конкурса „Сграда на годината“. Сред тях са реставрацията на къща „Клианти“, новата индустриална сграда на гиганта в производството на осветителни тела Осрам, както и хотел Холидей Ин на бул. „Дунав“. Пловдивски сгради има почти във всяка категория, сред които както по-малки и по-големи частни инвестиции, така и публични проекти.

Именно такъв е къщата-музей „Клианти“ в Стария град, номинирана в категорията „Паметници на културата“. С проекта на покойната Вера Коларова и арх. Румяна Пройкова сградата се превърна в удобно и атрактивно място за туристите, без да вреди на автентичността на обекта. Конкуренти в категорията са преустройството и социализация на две тракийски могили Хелвеция и Грифони, консервацията на Перперикон, консервацията на турски склад в крепостта Баба Вида, православният храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч и реставрацията на сецесионова къща и превръщането ѝ в ДКЦ Авис Медика в Плевен.

Сред сградите за образование е номинирана новият административен комплекс на пловдивския Медицински университет. В категория „Болници“ е включено преустройството и надстройката на ДКЦ и МБАЛ „Пълмед“. Проектът на Пещерско шосе е на архитектурно студио Атех. Номинация сред хотелите намира и пловдивският „Холидей Ин“ на кръстовището на „Васил Левски“ и „Дунав“.

Една от най-приятните изненади в пловдивската градска среда – жилищната сграда на ул. „Авксентий Велешки“ в близост до ГДК „Борис Христов“ също намира място сред номинираните. С изчистения си дизайн, приятни цветове и без излишни декорации сградата е една от най-красивите в Пловдив през последните години. Тя ще се бори с още 10 сгради от София, Варна и др. в категория жилищни сгради до 10 000 кв. м. РЗП.

Индустриалният бум в региона на Пловдив доприенсе и в сферата на красивите сгради. Фаворит в категорията „Производствени, логистични и търговски сгради“ изглежда новата сграда на световния гигант в осветителните тела „Осрам“. Освен нея номинирани от региона са новата сграда за високотехнологично предприятие на „Интрама Инвест“ и логистичен център на „Михалково“. Номинации имат още няколко сгради от страната.

Всички желаещи могат да гласуват онлайн на сайта на „Сграда на годината“ до 10 декември. Сградите ще бъдат оценявани и от експертно жури, което ще раздаде отделни награди. Церемонията ще се състои на 14 декември в София.

 

Споделете ни във:

2 коментара за “Къща „Клианти“, сградата на Осрам и хотел Холидей Ин в класацията „Сграда на годината“

  1. КЪРТИ МИВКИ показаната на фотографията “архитектура”, която даже за ПодАльошата е субстандартно качество. Както повечето “стоки” пропагандирани тук: менте

  2. Прехвалената (понеже една-единствена след соца!) възстановка на къщата КЛИЕНТИ е известно, че е половинчата. Не случайно бяха отчуждили къщата откъм църквата, за да стане възможна ЦЯЛОСТНА възстановка – което не се направи. Гиздавите изписвания са дорисувани, не са автентични, за разлика от ХИНДЛИЯН с маазата и хамама в слугинското крило с комшулук към Хаджи Лампша – където до последната чертичка всичко е ИСТИНСКО 100%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.