ЖивотЗабавление

Да видиш в другия!

Десетки пловдивчани се включиха в първи по рода си социален експеримент на Небет тепе

Виждаме ли хората? Виждаме ли вътре в тях? Виждаме ли себе си? Тези въпроси вълнуваха десетки пловдивчани, качили се на залез слънце на Небет тепе вчера, за първия по рода си социален експеримент "Виждам в теб".

Забравили сме чистотата на контакта. Не помним как да усещаме вибрациите на човека, заради вибрациите на телефона си. Общуваме изкуствено. С много думи и много информация, но с малко чувство. Е, сега изживяхме точно това. Срещнахме душите на непознати хора напълно естествено, като се попихме с погледите си, доволна от изживяването бе студентка от ПУ.

Идеята на „Виждам в теб” е да подскаже на хората как да осъществят контакт с друг човек по един алтернативен начин, извън обществено приетите норми. Да вникнат в този отсреща, който също ги гледа, обясняват организаторите на събитието Plovdiv Deep Connection и водещата Гергана Драгоева.

Те бяха обявили инициативата си във Фейсбук и с изненада установиха, че на поканата им откликнаха близо 150 човека, които изкараха вечерта взрени един в друг, без шум, без телефони, без разговори. Участниците описаха чувството като напълно ново, по детски чисто, енергично. Кръстосали погледи, те откриваха чувствата, тайните и емоциите, без маски и роли. Човекът отсреща е облечен само в един поглед, обясни около 40-годишен мъж, участвал в експеримента.

Как протече той? Ентусиастите се събраха на върха на сакралното Небет тепе точно в 19 часа. Събитието бе напълно безплатно. Мълчанието бе задължително, телефоните бяха изключени.

Имаше всякакви хора, като единствено децата не бяха допускани до бялото платнище, върху което се случваше всичко. Хората бяха толкова много, че се наложи някои двойки да седнат на тревата. Вещо напътствани от Гергана, участниците първо затвориха очи за кратка медитация, а после ги отвориха широко и се вгледаха в човека насреща им, без да продумат. След около пет минути наблюдение, двойките се сменяха.  Някои се смееха, други плачеха, трети запазиха ледени физиономии.
Експериментът провокира различни реакции, но на всички им хареса. Беше прочистващо. Истинско, описа чувството Стефка.

Това бе просто един експеримент. Един поглед очи в очи с друго човешко същество, който ще накара участниците да искат да гледат по-често хората в очите. Това е "пътуване" в света на другия, обясни Гергана Драгоева. Заради големия интерес към първото издание, тя вече организира втора част от инициативата си.

Цялата галерия в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина