Изпод тепетоМнения

Ще възвърне ли блясъка си Военният клуб?

Може, но са нужни около 4 милиона лева

Областен управител, историци, военни искат възстановяването на сградата в автентичния й вид и превръщането й в културно средище

Може ли да върнем блясъка на Военния клуб? На този въпрос отговор потърсиха на втората работна среща за възстановяване на знаковата сграда в сърцето на града, инициирана от областния управител Здравко Димитров. Инициативния комитет, застанал зад идеята, се събра за втори път, за да начертае пътя до постигане на крайната цел- да стартира цялостното ремонтиране и възвръщане на историческата архитектура на емблематичната за града сграда, както и превръщането й в средище на градския културен живот. Зад тази идея са се обединили губернаторът, представителите на областната администрация, военните.

На срещата днес присъстваха и бригаден генерал Явор Матеев, директорът на Регионален исторически музей в град Пловдив Стефан Шивачев, изпълнителният директор на Министерство на отбраната Валери Стоянов, заместник областните управители Петър Петров и Димитър Керин, Борислав Димов – главен секретар в областна администрация Пловдив, началникът на Военно окръжие – Пловдив полковник Стефан Карагегов, о.з полковник Сотир Докторов – почетен председател и секретар на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Пловдив, о.р майор Атанас Хаджиев – председател на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България – гр. Пловдив и о.з полковник Атанас Найденов – секретар на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Пловдив, заместник-началникът на ВО подполковник Петров, главният архитект на Областна администрация Валентин Маринов и експерти.

Всички присъстващи бяха единодушни, че трябва да се работи за реализиране на идеята за пълноценен ремонт на сградата, строена преди 110 години. Стефан Шивачев представи историческа справка за създаването на Военния клуб и предостави на присъстващите снимки от първоначалния вид на сградата, чието строителство започва през 1906 година и завършва през 1908 година, а официалното му тържествено откриване става на новогодишен бал срещу 1909 година.

През 1923 година във Военния клуб е възникнал пожар, който основно е засегнал покривната конструкция, включваща три броя кули. След пожара е извършен ремонт, при който две от кулите са отстранени.

Директорът на музея показа архивни снимки, които дават визуална представа за облика на сградата преди разрушаването й от пожарите и земетресенията. Вследствие на две земетресения голяма част от покрива е разрушен и от 1929 г. със средствата на държавата е възстановен в сегашния й вид.

Във Военен клуб – Пловдив предстои да бъдат извършени частични ремонтни дейности на втори и трети етаж на сградата, които са крайно недостатъчни.  По прогнозна стойност, цялостен ремонт с възстановяване на първоначалния вид на фасада, покрив и интериор на сградата, ще възлезе около 4 млн. лв. Ако до две седмици се формира работна група, до средата на месец юли може да стартира техническото задание и ремонтът да приключи в рамките на една-две години. Залата разполага с около 450 места, които ще бъдат мобилни, за да може да се превърне в мултифункционална.

Областният управител Здравко Димитров застана твърдо зад идеята да бъде възстановен първоначалния вид на Военния клуб и обеща да окаже пълно съдействие за реализирането на този проект. Той заяви, че целта е да бъде възстановен блясъка и величието на сградата, за да може тя да остане за идните поколения и да се превърне в притегателен културен център, който ще използва и от гражданите, и от военните, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина