ЖивотЗабавление

Асен Асенов: Плажът на Марица трябваше да предизвика дискусия. Направи го

Интересно как в момента, в който тук имаше фекалии и боклуци, това не създаваше никакви проблеми и не създаваше дискусии, казва директорът на Едно

Проектът струва малко над 21 хиляди лева, той е некомерсиален, реализиран е изцяло от дарители. Общината не участва, уточнява той

Плажът е безплатен. Задължителната консумация е само за влизане в басейните, тъй като те искат ежедневна поддръжка

Отворени сме за допълнителна подкрепа от граждани и фирми, които желаят да осигурят допълнителен брой шезлонги и чадъри

Плажът на Марица предизвика силна полемика в града. Дебатът за него се пренесе в интернет форумите и социалните мрежи. Мненията са полярни- от „Осанна!” до „Разпни го!”. Едни атакуваха организаторите на инициативата с критики, други ги възхваляват. Свързахме се с двигателя на проекта Асен Асенов от Едно, за да отговори на критиките пред нашите читатели.

Май искат да ви разкъсат във форумите. Много хора не харесват това, което направихте в Марица. Осъзнавате ли в какъв филм се вкарахте?

Аз първо искам да разкажа каква е идеята на тази инициатива, защото имам чувството, че има неразбиране. Темата на архитектурната седмица тази година е Приобщена река. Фестивалът използва привлечените средства, за да реализира културната си програма, както е всяка година. Това включва международен форум, на който идват имена от цял свят, международни изложби, работилници, детска програма, филмови прожекции, дискусии и т.н. Отделно от това има и намеси, които са част от общия бюджет на фестивала- те ще се случат тук, на реката, през септември. Става въпрос за открита сцена по проект на американски архитекти, проект на холандци за архитектура за птици и работа на полски архитекти за алтернативен достъп до коритото на реката посредством мрежи. Плажът на Марица всъщност е една намеса, която се роди като идея впоследствие. И тъй като нямаше средства от бюджета на фестивала, имаше две възможности- или да се откажем от нея, или да търсим алтернативни източници на финансиране и все пак да реализираме проект, чиято цел е да предизвика дискусия по повод неизползването на реката към този момент. Дискусия с обществото, дискусия и с администрацията, по повод бъдещи проекти в реката. Плажът на Марица е временен и бе реализиран благодарение подкрепата на частния бизнес в Пловдив- пясък, басейни, чадъри, шезлонги, охраната на обекта, изграждането на бара и безплатния интернет са предоставени от търговски компании, които харесаха идеята и решиха да я подпомогнат. Има много разходи, които няма как да бъдат направени на бартер, като наемането на спасители, наемането на медицински лица, на бармани, труда по реализацията, тъй като бяха наети много хора. Всичко разходите възлизат на малко над 21 хиляди лева. Това, което сме успели да привлечем от спонсори за реализирането на този проект е 11 хиляди. Нашите очаквания са около 12 хиляди лева да успеем да привлечем през продажбите на бара. Проектът няма комерсиална цел. В момента полагаме усилия единствено да успеем да довършим проекта без загуба. От там нататък всички други очаквания, свързани с Плажа на Марица, ако някой има такива, далеч надхвърлят амбициите на проекта, тъй като той има за цел единствено и само да провокира дискусия и да покаже, както навремето направихме в Капана, как би могла да се развие реката за в бъдеще. Както виждате, проектът за Капана работи. Такава е идеята и тук, за реката. Нашата голяма цел е да мотивираме община Пловдив да стартира дългосрочен проект за реката. Нашата идея бе не само да разказваме и показваме на картинка как може да изглежда ситуацията тук, а да покажем реално на хората какво би могло да бъде бъдещето на коритото на Марица.

Споменахте дискусия. Е, предизвикахте такава. При това бурна.

Това може само да ме радва…

Но много от мненията са негативни. Как ще отговорите на тях?

Това, което искам само да кажа, е, че никъде не остойностяваме труда на целия екип и доброволците, които изхвърлиха от тази част от коритото на Марица огромни количества боклук. Подходът към сегашния плаж, самите стълби, бяха превърнати в градска тоалетна. Аз лично съм чистил това място два пъти и знам какво заварихме тук. Това, което ми е интересно в чисто човешки план, е, че в момента, в който тук имаше фекалии и боклуци, това не създаваше никакви проблеми и не създаваше дискусии. Сега, когато е реализирано нещо, което е различно, нещо, което показва какви са възможностите за бъдещето на това място и за приобщаването на реката към града, това предизвика както много позитивни реакции, така и няколко негативни. Това е в реда на нещата. Мисля обаче, че става дума и за голяма доза неразбиране и недобронамереност. Но пък и ние не можем да очакваме винаги да получаваме разбирането и приемането от абсолютно всички.

Защо има само няколко шезлонга? Защо има два-три чадъра? Защо има задължителна консумация? Това питат хората…

Както виждате и в момента, не всички чадъри и не всички шезлонги са заети. Към момента капацитетът на мястото задоволява интереса на гражданите на Пловдив. Това е свързано и с възможностите, които имахме, тъй като, както казах, сме направили всичко благодарение на подкрепата на частни компании. Отворени сме за допълнителна подкрепа от граждани и фирми, които желаят да осигурят допълнителен брой шезлонги и чадъри. Напомням, че проектът не е комерсиален и той няма за цел печалба. Всички цифри около него са публични, за него няма общинска подкрепа. Тук е моментът да спомена и за ползването на плажа. Той е безплатен. И това е така, защото ползването на всички чадъри и шезлонги е безплатно. По отношение на басейните- те изискват скъпа поддръжка и ние по някакъв начин трябва да успяваме да финансираме това нещо, защото е ежедневна поддръжка в рамките на два месеца. Това, което сме предложили на хората, е да ползват басейните срещу закупено питие от бара на стойност пет лева. Което, струва ми се, не е непосилна цена. Напротив- хората, които идват тук, го правят, защото мястото им харесва. А и няма нужда да се харесва на всички.

Колко кърлежа от детски ходила извади тук на място медицинският екип и на колко ухапани от змии хора е оказана първа помощ?

Не ми е известно да има дори един проблем с кърлеж. Защото няма кърлежи. Между другото общината пръска тук преди старта на проекта и срещу комари. Това драстично намали броя им, но не можем да обещаем, че няма да има нито един комар- все пак сме в коритото на река. Аз съм тук по 14 часа дневно, не знам някой да е бил захапан от змия. Доколкото ми е известно, в реката има само водни змии, които не живеят на плажа.

Пясъка от Оризаре ли го докарахте?

Пясъкът е доставен от частна строителна фирма и не е бил използван преди това. Добит е и веднага е доставен тук.

Обидиха ли те някои от коментарите?

Много е важно човек, когато прави неща, независимо, че ги прави с добри намерения, да приема всички реакции- и добрите, и лошите. Защото, ако човек прави нещата с чисти намерения, той трябва да е в състояние да приеме и лошите реакции, да ги разбере по някакъв начин и да ги преглътне. А и повечето от реакциите са позитивни, слава богу. Не мога да кажа, че съм обиден, по-скоро съм учуден от някои медии, които не говориха с нас, а просто написаха неверни неща. Например, че на откриването е имало 50 човека, което определено не отговаряше на истината.

Приемате ли някои от критиките?

Бих приел абсолютно всички критики и най-вече идеи за допълнителни неща, които да се случат тук. Това място не е наше, то е отворено за всички. Така че всички идеи и подкрепа за развитието на това място са добре дошли.

Къде е общината в целия процес?

Нашата комуникация с общината е сведена до разрешителното за поставянето на бара, тъй като той се намира на общинска територия. Ние сме заплатили съответните такси. Разрешителното за създаването на този временен плаж е взето от държавните органи, които са ангажирани с реката.

Какво ще се случва тук в следващите два месеца?

Самият плаж ще има програма. Стартираме занимания по йога сутрин. Ще има музикална програма, различни акустични концерти. Опитваме се да създадем атмосфера тук и да привличаме различни групи хора с различни интереси. Неделята е предвидена за спорт- освен волейбол, ще се опитаме да осигурим маси за тенис на маса. Ще организираме и други спортни активности тук, на плажа.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

34 коментари

  1. Ама той изчезна и ме лиши от удоволствието да се заяждам с него. Напъните му са направо трогателни. Може пък да е на плаж…

  2. “ До тънкообидната колега“ – мисля, че момчето/примата е доста неграмотен и като цяло на такива трябва да им се тегли лопатата в ХЕДЪРА в най-ранна възраст… Щял да фреквентира…

  3. О, изобщо не се обиждам.Освен, че не можеш да пишеш, явно не можеш и да четеш. Коментарът за цензурата не е от мен. 1 е номерът на автобуса, за който споменах в първия пост.Разговорът с теб наистина ме забавлява и чакам с нетърпение да видя колко още можеш да се изложиш. За плажа изказах мнение, твоето обаче не го разбрах. Опитай пак. Може този път да излезе по-разбираемо. Успех:)

  4. До тънкообидната колега 1-ЕДИНСТВЕНА (како мари, мерсиме, че ма осиновяваш като „мило момче“ = много ги усещаш пиш**те, ама): ако ПодТепето въведе цензура както ти се иска няма ли това да -автоматически- изключи интереса към искрени разговори? Нека високомерни Трол(ейбуси) като тебе се опитват да разводнят по същество моабета, ние критичните майни ша са ориентираме все пак и ша фреквентираме ПЛАЖ АКАПУЛКО всеки следобед до пенсия. Хвала!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина