ЖивотЗабавление

Американски архитекти разработват вътрешния дизайн на Епископската базилика на Филипопол

Престижното нюйоркско студио Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership ще работят по въздействието върху посетителите

Впечатлени сме от мащаба на проекта и е чест, че ще сме част от него, каза архитект Лий Х. Сколник

Новите технологии ще се използват разумно, за да има баланс в изживяването. Най-важна е автентичността, допълни специалистът

Aмериканският архитект Лий Х. Сколник и екипът му от Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership ще разработват вътрешния дизайн на Епископската базилика на Филипопол. Колективът на престижното нюйоркско студио вече е в Пловдив, за да започне работа по бъдещия музей по покана на Фондация „Америка за България“ . Крайната цел е създаване на гостоприемно и интерактивно пространство, в което посетителите ще имат завладяващо музейно преживяване. И да се потопят напълно във всичките пластове от историята на обекта чрез иновативен дизайн, интерактивни експонати, технологично подпомогнати исторически възстановки.

„Новите технологии ще се използват разумно, за да има баланс в изживяването. Най-важна е автентичността. Големите звезди в представлението ще са мозайките и намерените на място артефакти. Искаме да оставим истинските неща да говорят, като допълнително ще намерим най-добрия начин да разкажем всички истории на Базиликата. Можем да представим живота на миналото по много въздействащ начин”, подчерта пред журналисти в общината днес арх. Лий Сколник.

„Доволен съм, че Епископската базилика на Филипопол ще почерпи от богатия международен опит на архитект Сколник. Базиликата е ценен паметник на културата, който ще привлече още повече туристи, за да видят един от най-древните градове в света. Сътрудничеството на Общината с Фондация „Америка за България“ се основава на общия ни ангажимент да запазим и покажем културното богатство на Пловдив и България“, каза зам.-кметът Александър Държиков. Той благодари на Фондация „Америка за България“ за партньорството и подкрепата, които ще допринесат за икономическия успех на града за години напред.

„Проектът по реставрацията на Епископската базилика се разви бързо от започването му през 2014 г. Археолозите не само откриха два слоя мозайки от 4 – 5 век, но Базиликата се оказа, че е била два пъти по-голяма, отколкото първоначално предполагахме. За да съхрани и представи подобаващо тези над 2 000 квадратни метра уникални мозайки и тяхната история, Фондация „Америка за България“ реши да привлече международни експерти, които да създадат вдъхновяващо преживяване за посетителите на Базиликата“, сподели президентът на Фондация „Америка за България“.

„Свързахме се с Лий Сколник и неговият екип, които са дългогодишни приятели на България, тъй като знаем колко важен е този обект не само за България, а и за целия свят. Работили сме заедно по първия интерактивен детски музей на Балканите – Музейко, и по преобразяването на  детските отделения на „Пирогов“- арх. Сколник дари услугите си на инициативата „Малките герои“ на Фондация „Америка за България“”, допълни Нанси Шилър.

„Развълнуван съм, че с моя екип сме свързани с този невероятен проект. Бях тук през октомври миналата година и видях мозайките от Епископската базилика на Филипопол. За мен и екипа ми е изключителна привилегия да работим с българските архитекти, археолози и историци, за да разкажем богатата история на този уникален паметник на културата и да покажем неговите богато орнаментирани мозайки в пълния им блясък. Впечатлени сме от мащаба на проекта и е чест, че ще сме част от него. Ще работим по въздействието върху посетителите. В момента се потапяме в историята на Базиликата. Няма да остане непреобърнат камък. Нашият подход е да намерим интересни истории, които да разкажем на посетителите, за да разберат те еволюцията на обекта, напредъка, промените в изкуството на мозайките “, разказа архитект Сколник.

Крайната цел е вътре музеят да е живо място, в което посетителят да може да прекара часове. От Фондация „Америка за България” искат там да се провеждат учебни часове, изложби, концерти, представления. „Искаме Епископската базилика на Филипопол да е обект от световна величина. Добрата новина е, че строителството е в ход и се надяваме догодина през есента да открием музея”, каза на финал Нанси Шилър.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина