40 любопитни и забавни закона по целия свят

Живот

Всяка държава има своите наредби, норми и закони – те са необходимост, осигуряваща ред и дисциплина. Сред тях има всякакви – от най-обикновен закон против кражбите, до такъв, забраняващ на човек да държи заспалото си  магаре във вана след 19 ч. в Оклахома. Такива бисери са толкова нелепи, че чак смешни, но е факт, че съществуват и са реални. Ще ви запознаем с няколко такива закона в различни държави, които хем ще ви разсмеят, хем ще се зачудите защо, изобщо, тези закони съществуват.

Екатерина Стоянова

1.    В Англия самоубийството се счита за тежко престъпление. Интересно как самоубиецът ще бъде наказан? 
2.    Друг закон в Англия забранява стрелянето с лък по разхождащи се шотландци, в неделя, защото е почивен ден за порядъчните християни. В останалите дни от седмицата това е разрешено.
3.    Още един интересен закон в Англия гласи, че е забранено човек да умира в Парламента.  Такъв случай не е имало никога в кралството.
4.    Във Франция е забранено собствениците на прасета да ги кръщават с името Наполеон. И с право – как така ще си кръстите прасето на великия Наполеон Бонапарт? Все пак това е възможно, ако собственикът и прасето напуснат държавата и сменят гражданството си.
5.    В Швейцария е забранено да се уринира, ако си се събудил след 10 ч. сутринта.
6.    Там  е забранена и женитбата с мъртъв човек. Мислете му, ако отидете там и се събудите в 10:01. 
7.    В Индонезия самозадоволяването се наказва със смърт.
8.    Жителите на Милано, по закон са длъжни винаги да се усмихват, освен по време на погребения. 
9.    В Келиспел (Монтана) децата са длъжни да предоставят бележка от лекар, ако искат да си купят… бонбон.
10.    В Калифорния всички щраусови яйца са освободени от всякакъв вид данъци.
11.    В Канада не може да се плаща с жълти стотинки, защото броенето им губи времето на касиерките.
12.    С естетични основания, в Сингапур има забрана за дъвченето на дъвка и плюенето на обществени места. Пускането на водата в тоалетната също е задължително, като в противен случай се наказва с глоба.
13.    В Алабама е забранен боят с мечки. Много популярно хоби е бил боят с мечки в Америка и особено в Алабама. През 2006г, обаче, това се забранява със закон, най-вече за да предотврати насилието и експлоатацията над мечките.
14.    Там е забранено и използването на конфети.
15.    В Аризона е забранен фалшивият кокаин. Докато навсякъде другаде е забранена употребата на наркотици изобщо, Аризона забранява фалшифицирането им…

Останалите интересни закони можете да прочетете в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.