ЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Младежкият хълм в Пловдив става Град на децата

Гьоте-институт, Move Week и Пловдив 2019 ще предложат целодневен детски празник на Младежкия хълм по случай Деня на детето. С това стартира и проектът „Изграждаме заедно: Град на децата“. В следващите два месеца всеки уикенд ще се провеждат безплатни архитектурни работилници, в които децата ще могат да изградят свой собствен град.

ПРОГРАМА

10.00-18.00 ч.

Изграждаме заедно: Град на децата

Детска архитектурна работилница

Възраст: без ограничение

15:00-19:30 ч.

MOVE Week на Младежкия хълм

работилници, различни физически активности, групови тренировки с инструктори, въжен парк и др.

Дата: 1 юни

Локация: поляната до бившия пионерски дом и до гарата на детската железница

В Деня на детето – 1-ви юни – Детска архитектурна работилница, Гьоте-институт България, сдружение „БГ Бъди активен“, Асоциация за развитие на младежките зони и фондация „Пловдив 2019“ ще предложат целодневна програма за деца. Те ще имат възможност да участват в специални архитектурни уъркшопи, групови тренировки и ателиета за занаяти, също и да изпробват катерене по въжен парк.

Детският празник ще отбележи не само Деня на детето, но и началото на мащабната инициатива „Изграждаме заедно: Град на децата“, която е и сред основните проекти на Пловдив за Европейска столица на културата в апликационната книга на града. В следващите седмици пловдивското тепе ще се превърне в детски град – изграден по идея на децата и от самите тях. Те ще могат да развинтят въображението си, да си представят своя мечтан град, и да го построят в умален вариант. С помощта на архитекти и изцяло с екологични и рециклирани материали децата ще изградят различни макети и структури в реални размери на Младежкия хълм.

С началото на детската архитектурна работилница стартира и изграждането на Града на децата. След това всеки уикенд от 11 до 17 ч. до края на юни ще се провеждат тематични уъркшопи, Пълната програма и темите на работилниците през юни ще намерите тук.

Детският празник на 1-ви юни ще продължи с разнообразна програма на „БГ Бъди активен“ в рамките на MOVE Week. Събитието ще предложи широк обхват от дейности за цялото семейство – работилници, различни физически активности със свободен достъп, както и групови тренировки с инструктори, въжен парк и много други. На място ще бъде изградено трасе за детски спортни изпитания, създадено изцяло от рециклирани материали.

Партньор в инициативата е и Асоциация за развитие на младежките зони, която стопанисва Приключенски център „Място“, около който ще се провеждат работилниците на Младежкия хълм и ще израсне детският град. Благодарение на платформата за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, която насърчава културата за чиста градска среда, по време на събитията на 1 юни ще бъде осигурено разделно събиране на отпадъци, а впоследствие платформата ще подкрепи бъдеща намеса и облагородяване на други две градски зони в Пловдив.

Детският празник, Изграждаме заедно: Град на децата и MOVE Week Пловдив са част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

„Град на децата“ е част от проекта „Изграждаме заедно“ на Гьоте-институт България. Основни партньори: ДЕТСКА АРХИТЕКТУРНА РАБОТИЛНИЦА, Atelier 3 Architects, Пловдив 2019, Discovered Spaces Открити пространства, БГ Бъди активен, Асоциация за развитие на младежките зони. С подкрепата на Wilo Foundation.

MOVE Week е инициатива, част от международната кампания NowWeMOVE, която се координира от сдружение „БГ Бъди активен“ за България. MOVE Week Plovdiv през 2019 г. се осъществява с подкрепата на ОФ „Пловдив 2019“ и като част от платформата Аз, Ти, Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина