ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ИзбориНовини

Всеки лев, вложен в култура, се връща многократно в икономиката на Пловдив, казват от екипа на “Декомкратична България”

Традиционната вече закуска (брънч) с кандидата за кмет на  „Демократична България“ адв. Атанас Костов и неговият екип тази събота насочи вниманието си към темата култура. Близо два часа продължи оживената дискусия в клуб “Фарго”, в която се обсъдиха няколко значими посоки за развитие на града като устойчива и модерна културна столица.

Засегната беше темата за бъдещето на фондация „Пловдив 2019“ и подкрепата за културния мениджмънт в града. Манол Пейков, издател и кандидат за общински съветник в листата, обърна внимание на липсата на доверие между държава-община-бизнес, което  доведе до това Пловдив да е първата и единствена столица на културата в Европа без спонсори. Същевременно посочи, че в културната сфера един лев води до 4 лева принадена стойност, което прави инвестицията изключително рентабилна. Други засегнати теми бяха достъпността до културната инфраструктура за хора с ограничения и трудна подвижност, концентрацията на събития в центъра, заличаването на паметта на дарителите в Пловдив. Вече няма и следа от най-големия между тях – Денкоглу, дарил на общината сгради за над 35 милиона тогавашни лева, без дори да е живял тук и плащал издръжките на сградите след дарението си. Участниците в оживената дискусия посочиха примери за успешни събития в културния календар, които се случват без подкрепа на местната власт и културните мениджъри успяват не със, а въпреки нея. Кандидатите за районни кметове Веселка Христамян за район “Централен” и Стефи Недевска за “Западен” посочиха необходимостта от изнасяне на културния живот извън центъра и изграждане на културни сцени и клубове по кварталите.

Останаха отворени темите за образованието и участието на младите в културния живот, стимула за спонсорство и активния принос на бизнеса. Един от въпросите, набелязан за следваща дискусия, е кой е знаковият символ на града ни, кое отличава Пловдив от останалите градове в Европа.

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Това са реално мислещите , можещите, културните хора на града, хора , които имат визията , идеите и мисленето за доброто на Пловдив…жалко е , че „пловдивчаните“ отново ще гласуват с гъзовете си на 27….

  2. А онези, Димитров и Бухалов, които уж са конкуренти пък се снимат заедно в спортната зала, не са ли смешни. Ще видим кой ще е жертвата. Ако не друго, то поне ще им нашарим общинския съвет, да нямат мнозинство и никой нищо да не може да решава сам.

    1. 032 ти си поредният трол, който дори не може да чете. Тук се говори за култура, ако забелязваш, не за баскетбол, псевдо патриотизъм, псевдо земеделие и объркани послания на гребец и уж адвокатка. Надявам се истинските сини избиратели да се събудят и да разпознаят сегашната си алтернатива – тя определено се каза „Демократична България“. Други сини партии в тази битка аз не виждам.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина